Ameliyat Uygun Dille Anlatılmalı

Mevlana Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Kuzgun, yapılan her cerrahi operasyonun, kişide stres ve psikolojik gerginlik oluşturduğunu söyledi.

 Ahmet Kuzgun, açık kalp ameliyatı, büyük karın ameliyatları, akciğer ameliyatları ve beyin ameliyatları gibi operasyon süresininde uzun olduğu ameliyatlarda, bu etkinin çok daha fazla olduğunu belirtti.

Hastaya ameliyat olması gerektiği söylendiğinden itibaren kişinin sosyokültürel seviyesi, hekimin hastaya olan yaklaşımı ve hastanın çevresindeki kişilerin yönlendirmelerinin hastada streslerin boyutunu belirlediğini ifade eden Kuzgun, hekimin hastaya güven vermesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Başarılı bir operasyonun ardından, orta yaş üzeri hastalarda genellikle sevinç ve mutluluğun hakim olduğunu kaydeden Kuzgun, gençlerin ise aksine sıkıntılı olduğunu ve hastalığın niçin kendisini yakaladığına takıldığını dile getirdi. Hekimler olarak her türlü stres yaratan sorunun kendileri tarafından cevaplandırılması gerektiğni bildiren Op. Dr. Ahmet Kuzgun, "Gerekirse hastaların aile ve yakınları ile diyalog kurulmalıdır. Psikolog ve psikiyatri desteği alınmalıdır. Kalp sağlığı, ruh sağlığı ile desteklenmelidir." dedi.

Açık kalp ameliyatları ile bazı beyin, akciğer ve karın ameliyatlarının, kalıcı yada geçici komplikasyonlar açısından risk taşıdığını dile getiren Kuzgun, hasta ve yakınlarının, risk ve olası komplikasyonlar hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu konuda duyarlı olunması gerektiğini aktaran Kuzgun, şunları söyledi: "Bilgilendirme yapılırken hastanın ve ailesinin sosyokültürel düzeyi dikkate alınmalıdır. Anlaşılır bir lisan kullanılmalıdır. Hekimler bilgilendirme konusunda inandırıcı olmalıdır. Bu da hekimin samimiyetiyle mümkün olur."

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?