ALZHEIMER’A KARŞI B VİTAMİNİ

B vitamininin içeriği insanları alzheimerdan büyük ölçüde koruyabiliyor. Araştırmacılar bu maddenin doğal hafıza kaybını yavaşlatabildiğini ortaya çıkardı. Ancak yüksek doz konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Çeviren: Seda KARAKÖSE / Aktüel Psikoloji


Alzheimera karşı vitamin hapları yutmak gerçekten de basit görünüyor değil mi? Hafıza kaybına karşı basit ve işe yarar bir silah arayanlar sadece doktorlar ve araştırmacılar değil. Gıda endüstrisi de bu amaç uğruna uzun zamandır çalışıyor. Vitaminlerin ve diğer besin içeriklerinin gerçekten ne tür etkileri olduğu veya ne kadar zamanda etki gösterdikleri tamamıyla anlatılamaz  ama sağlıklı ve vitaminleri içeren bir beslenme  insanı bazı hastalıklardan koruyabilir.

Araştırmalar  Vitamin B’nin beyin yapısı üzerinde koruyucu bir etkisi olduğunu  ve yaşla ortaya çıkan  hafıza kaybına karşı çok etkili ve ucuz bir silah olduğunu gösterdi. Bu vitamin kırmızı et, balık, yumurta, pirinç ve yeşil sebzelerde bolca bulunuyor.

Oxford Üniversitesi’nden ve Norveç’ten katılan bilim adamlarının çalışmaları doğrultusunda B vitamininin günlük alımının yaşlı insanlarda beyin damarlarının büzüşmesini önlediği görüldü. Araştırmaya 70 yaşın üzerinde 168 gönüllü katıldı. Katılımcılara iki yıldan fazla B12, B16  ve plasebo verildi ve B vitamini tüketen katılımcılarda beyindeki büzüşmenin önlenmesi %30 daha fazlaydı.

Bu araştırmayı yapan bilim adamlarından David Smith’in açıklaması ise şöyle:

“Bu basit ve güvenilir tedavi yönteminin algılama ile ilgili zedelenme yaşayan insanlarda, Alzheimer hastalığının ilerlemesini önleyeceğini umuyoruz. Yine de Vitamin B ‘nin Alzheimer’a karşı etkili olup olmadığını gösteren farklı araştırmalar da yapılmadan tam anlamıyla bir sonuca varamayız.  Bu vitaminin uzun süreli kullanımında kanserle bir bağlantısı olup olmadığı da başka bir araştırma konusu olacaktır”.

Kaynak:   Der Spiegel

Araştırmalar Haberleri