Alkol insana ne gibi tuzaklar hazırlıyor?

Dr. Adnan Çoban- Psk. Orhan Gümüşel, Bugün Gazetesi'nde ki yazı dizinde alkol ve bağımlılık konusunda çarpıcı tespitler yaparak çeşitli uyarılarda bulundular.

Dr. Adnan Çoban- Psk. Orhan Gümüşel / BUGÜN

Koruyamadığımız ve bağımlı kişilerin kurtarılması için psikiyatrik tedavi protokolü şart. Bu kişilerin iyileşebileceğine, önce biz sağlıkçıların inanması gerekiyor. Tedaviyi "ya tutarsa" mantığıyla değerlendirmek başarı şansını azaltır.

Alkol insana ne gibi tuzaklar hazırlıyor?

İnsanın kötülüğünü isteyen bir varlık gibi tuzaklar kurar ve kişi farkına varmadan tuzağa düşer. Başlangıçta sadece sunum için alkol alan kişi hayatıyla ilgili her faaliyet için alkol almaya başlar. İşini, gücünü alkol yüzünden kaybettiği halde böyle olmadığını savunurlar.

Türkiye'de alkol ve madde bağımlılığı konusundaki son durum nedir?

Türkiye'de ve dünyada hızla alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları ise tüyler ürpertici bir şekilde gittikçe düşmektedir. Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yok eden, insanı insan olmaktan çıkaran uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı bu maddelerden korumak ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir.

Sadece halk sağlığı yaklaşımı yeterli mi?

Ancak koruyamadığımız ve bir şekilde maddeyle karşılaşmış kişilerin maddeden kurtarılması için iyi bir psikiyatrik tedavi protokolünün olması zorunludur. Bu kişilerin iyileşebileceğine, maddeden kurtulabileceğine öncelikle biz sağlıkçıların inanması gerekmektedir. Psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gitmelidirler.

Bir insana ne zaman alkolik denebilir?

Bir de sabah alkol alan herkes alkolik gibi nitelendirilir. Alkolizmde bu yeterli kriter değildir. Kişi alkolsüz bir şey yapamaz hale gelmelidir. Alkolsüz çalışamıyorsa, ilişkilerini sürdüremiyorsa, mutlu olamıyorsa, alkolsüz keyif alamıyorsa alkoliktir.

Özetle önce sosyal içici olunuyor, eğer bir yatkınlık varsa, beynin bağımlılığa sebep olan mekanizmaları harekete geçtiyse, stres söz konusuysa alışkanlık aşamasına, ondan sonra da bağımlılık noktasına gelinir.

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?