Doğanın yeniden canlandığı bahar mevsimi bazıları için hapşırık, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, gözlerde sulanma, nefes darlığı, göğüste ötme ve hırıltı anlamına geliyor! Dönemsel alerjilerin en sık görülen şekli bahar alerjilerinden bazı önlemler alarak hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz:
VÜCUDUN TEPKİSİ: Alerji; vücudumuzun bağışıklık sisteminin kendisinden olmayan şeylere karşı gösterdiği aşırı tepki olarak tarif edilebilir. Bu tanımda iki önemli nokta var. Birincisi; vücudumuzun bir parçası ya da yapıtaşı olmayan şeyler ancak bir şekilde vücudumuzla ilişki kuran temasa geçen şeyler. Örneğin; yiyecekler, polenler, böcek ısırıkları, ilaçlar, hayvanlar gibi. İnsan vücudunun dış dünya ile ilişki kuran sistemleri örneğin cildimiz, mide bağırsak sistemimiz ya da solunum sistemimiz ortamda olup biten şeylere karşı tepkisiz kalmaz. Kendisini korumaya savunmaya yönelik tepkiler verir. İkinci önemli nokta bu tepkinin bazı insanlarda aşırı olduğudur.
HER ŞEY ALERJEN OLABİLİR: Aşırı reaksiyona neden olan şeylere de alerjen adı verilir. Çevremizdeki her şeyin alerjik reaksiyona neden olma riski, ihtimali mevcuttur. Tozlar, yiyecekler, takılar, ilaçlar, parfümler, hayvanlar, bitkiler, temizlik malzemeleri vb... Listeyi uzatmak mümkün.
POLENLERİN GÜCÜ: Bahar mevsimi bitki dünyasının uyandığı canlandığı bir dönemdir. Çiçekli bitkilerin üremek için kullandıkları irili ufaklı toz şeklindeki polenler, rüzgar ve böcekler yardımıyla bir bitkiden diğerine taşınır. Bahar mevsiminde havaya yoğun bir şekilde bitki polenleri karışır. Bu polenler özellikle hassas insanlar için son derece alerjiktir.
BAHAR NEZLESİNE DİKKAT: Polenler havaya karıştıkları için insan vücudunda en çok gözler ve solunum sistemi etkilenir. Burundan akciğerlerin en ücra köşelerine kadar solunum sisteminin her kısmı alerjiden etkilenebilir. Bu problem en sık kendisini bahar nezlesi şeklinde gösterir. Bazen astım şeklinde bazen de hem astım hem de bahar nezlesi şeklinde görülür.
YAĞMUR SONRASI BOL BOL GEZİN: Kuru ve rüzgarlı havalarda mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmayın. Havadaki polen miktarının sabah erken saatlerde daha yoğun olduğunu unutmayın. Dışarıya çıkmak için en ideal zamanlar öğleden sonraları ve yağmur sonrasıdır. Yağmur havadaki polenleri temizler.
BURNUNUZA VAZELİN SÜRÜN: Dışarı çıkarken burun kanatlarına ve bıyık bölgesine vazelin ya da bu iş için üretilmiş jellerden sürebilirsiniz. Bu jeller polenleri tutarak solunum yoluna giden polen sayısını azaltabilir.
ÇAMAŞIRLARI DIŞARIDA KURUTMAYIN: Çamaşırlarınızı açık havada kurutmayın. Havadaki polenler kurutmaya çalıştığınız çamaşırlarınızın üzerine yapışır ve birikir. Bu da şikayetlerinizi artmasına neden olur.
HAYVANLARI YATAĞINIZDAN UZAK TUTUN: Evdeki hayvanlarınızı yatağınızdan ve koltuklarınızdan uzak tutun. Bu hayvanların kürklerinde polenler birikir.
DENİZ KENARINI TERCİH EDİN: Polen mevsimini polen yoğunluğunun daha az olduğu yerlerde geçirebilirsiniz. Sahil kenarlarında denize kıyısı olan yerlerde genel olarak polen yoğunluğu çok daha düşüktür.
BAHAR TEMİZLİĞİ YAPIN: Bahar temizliği evinizdeki alerjenleri azaltmanın iyi bir yoludur. Rutin yaptığınız bahar temizliğine ek olarak alacağınız küçük tedbirler hayatınızı daha da kolaylaştıracaktır.
NEVRESİMLERİ 60 DERECEDE YIKAYIN: Yastık, yorgan, çarşaf ve nevresimlerinizi alerjik olmayan toz geçirmeyen hurçlarda muhafaza edin. Çarşaf ve nevresimlerinizi 60 derecede yıkayın.
HALI YERİNE KİLİM SERİN: Halılarınızı haftada bir elektrikli süpürge ile temizleyin. Hepa filtreli elektrik süpürgeleri kullanın. Halılar mikropları biriktirir. Bu yüzden halılarınızı yıkanabilir kilimler ile değiştirin.
NE ZAMAN İLAÇ KULLANILMALI?
Alerjik semptom ve bulguların başladığı dönemden 2 hafta önce ilaç kullanmaya başlanmalıdır. Günlük yaşantısı ve işleri olumsuz etkilenen insanlar polen dönemini ilaç kullanarak geçirmelidirler.
SABAHLARI CAMLARI AÇMAYIN
Yapılan bilimsel çalışmalar; alerjik solunum yolu hastalıklarındaki artış ile hava kirliliğindeki artışın ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle sanayi bölgeleri ile iç içe olan yerleşim yerlerinde ve kaloriferlerin yakıldığı kış aylarında bu tür problemler daha sık görülür. Alerjik solunum yolu hastalığı olan bireyler hava kirliliğindeki değişikliklerden etkilenir; hastalıkları alevlenir, şikayetleri artar. Bu nedenle evdeki havanın hijyenine özen göstermek gerekir. Örneğin; kış aylarında yakılan sobalar evin havasını kirletir. Odun, kömür tozları ve sobadan çıkan gazlar, hassas kişilerde şikayetlerin artmasına neden olabilir. Havayı temizlemesi ve nemini azaltması için klima kullanabilirsiniz. Ancak ev içinde kullanılan nemlendiricilerin ve klimaların rutin temizlik ve bakımları aksatılmamalıdır. Çünkü nemlendiricilerde mantar ve küfler kolay ürerler. Bahar aylarında ise polen mevsimi olduğu için özellikle sabah saatlerinde camlarınızı kapalı tutun. Seyahat ederken otomobilinizin camlarını açmayın. Filtreli klima kullanmayı deneyin.
YENİ ŞAFAK