Akıl Oyunları Onlardan Sorulur

Çocuklara yönelik zeka gelişimi atölyeleri düzenleyen, zeka oyunları hazırlayan Türk Beyin Takımı, ortaokullarda okutulan zeka oyunları seçmeli dersine içerik desteği de veriyor

Milli Eğitim Bakanlığı, zeka oyunlarını ortaokullarda seçmeli ders olarak okutmaya başladı. Bu dersin içeriğine katkıda bulunan ve ülkemizi Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası'nda temsil eden Türk Beyin Takımı'nın üyeleri ise Akıl Oyunları dergisi çatısı altında, zeka oyunlarını Türkiye'de yaymak için atağa geçti ve çeşitli etkinlikler yapmaya başladılar. Türk Beyin Takımı Kaptanı Ferhat Çalapkulu, Akıl Oyunları'nın hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik faaliyetlerini anlattı...

- Türk Beyin Takımı'nın faaliyetlerinden bahseder misiniz?

- 1992'den beri her yıl düzenlenen Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası'nda ülkemizi temsil ediyoruz. Bugüne kadar çeşitli dereceler elde ettik; en iyi derecemiz bireyselde dünya ikinciliği. Takım üyelerinden oluşan bir ekip olarak Türkiye'de, sudoku ve benzeri zeka oyunlarını içeren Akıl Oyunları dergisini de çıkarıyoruz yıllardır. Akıl Oyunları, Dünya Zeka Oyunları Federasyonu'nun Türkiye temsilcisi. Okullarda öğretmenlere yönelik zeka oyunları eğitimleri, ayrıca okullararası zeka oyunları yarışmaları düzenliyoruz. Şimdi derginin çatısı altında özellikle çocuklarda zeka gelişimine yönelik farklı çalışmalar da yapmaya başladık.

- Ne tür çalışmalar?

- Örneğin zeka oyunları içeren çeşitli dergileri, kitapları ve zeka geliştirici oyuncakları, alışveriş merkezlerinde kurduğumuz stantlarda daha geniş kitlelere ulaştırıyoruz. Şu an Cevahir AVM ve Neomarin AVM'de standlarımız var. Bunlar giderek yaygınlaşacak. Amacımız, özellikle ebeveynlerin çocuklarının zeka gelişimine katkısı olacak materyalleri bulabilmelerini sağlamak. Ayrıca bu materyalleri nasıl kullanabileceklerini öğretmek için 'oyna öğren' köşelerimiz de var. Çok yakında merkezimizde, çocuklara yönelik atölye çalışmaları da düzenlemeye başlıyoruz.

 - Standlarda sunduğunuz materyallerden biraz bahseder misiniz?

- Dergi ve kitaplarımızda onlarca farklı zeka oyunu bulunuyor. Ayrıca tangram türleri, soma küpü, Hanoi kulesi gibi mekanik-üç boyutlu oyunlar; Çin daması, dokuz taş, Mangala gibi strateji oyunları; zeka gelişimine odaklanmış masaüstü oyunları ve farklı türde yapbozlar var. İki yaşından itibaren çocukların zeka gelişimi için kullanılabilecek yüzlerce farklı oyun mevcut.

- İçeriğine katkıda bulunduğunuz ortaokullardaki seçmeli zeka oyunları dersinde de bunlar kullanılıyor mu?

 - Evet, hepsi ve daha fazlası var. Ders bu yıl sadece beşinci sınıflarda başladı ama önümüzdeki yıllarda kademeli olarak üst sınıflarda da okutulacak. Biz de Akıl Oyunları dergimizi bu dersin içeriğine uyumlu hale getirdik.

 - Dersi hangi öğretmenler veriyor?

- Öğretmenleri okullar belirledi. Bazılarında matematik öğretmenleri, bazılarında teknoloji öğretmenleri veriyor. Dersin daha etkin verilebilmesi için öğretmenlerin eğitilmesi de çok önemli. Bunun için Türk Beyin Takımı olarak öğretmen eğitimleri de veriyoruz.

- Çalışmalarınıza katılmak isteyenler size nasıl ulaşabilir?

 - www.akiloyunlari.com adlı web sitemizde tüm iletişim bilgilerimiz var.

Zeka oyunları bilgisayar bağımlılığından kurtarıyor

 Zeka oyunları dersi; bulmaca tarzındaki kağıt-kalem oyunları, üç boyutlu mekanik oyuncaklar, masaüstü strateji oyunları, mantık oyunları, sözcük oyunları gibi ünite başlıkları altında işlenecek. Ferhat Çalapkulu şöyle diyor: "Her türün kendine özgü birçok faydası var. Örneğin soma küpü çocuklarda üç boyut algısının gelişmesini; tangram çocukların geometrik şekilleri tanımasını ve onlarla yeni şekiller oluşturmasını sağlıyor. Mangala, Nim gibi strateji oyunlarında plan yapmayı, empati kurmayı öğreniyorlar. Çünkü rakiplerinin oyununu da hesaba katmak durumundalar. Zeka oyunlarının en önemli faydası, problem çözme becerisini kazandırması. Çocukları bilgisayar ve televizyon bağımlılığından kurtarmak için çok iyi bir araç."

Sabah / Cumartesi 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Eğitim Haberleri