Savaşlar, açlık ve fakirlik... Gelişmekte olan ülke vatandaşları tüm bunların yanında ağır bir bedel daha ödüyor; zihinsel hastalıklar. Zihinsel rahatsızlıklar, tüm hastalık türleri içinde yüzde 14’lük bir paya sahip. Bu da akıl hastalıklarının, kanser ya da kalp hastalıklarından daha fazla görüldüğü anlamına geliyor.
Tıp dergisi Lancet’in (Lancet Medical Journal) son sayısında yer alan bir araştırmaya göre; düşük ya da orta gelir grubundaki ülkelerde her 5 kişiden biri zihinsel hastalıkların pençesinde.
Hastaların yüzde 90’ı uygun bir tedaviden de yoksun
Araştırmacılar, buna karşın, düşük ya da orta gelirli ülkelerde, akıl hastalarının yüzde 90’ının hiçbir sağlık hizmeti almadığını; bazı aşırı örneklerde ağaçlara bağlandıkları ya da kafeslere kapatıldıklarını belirtiyor. Brezilya’da çoğu akıl hastası sokakta yaşayıp, dilenmek zorunda kalırken, Zambiya’da hastaların şeytan tarafından ele geçirildiğine inanılıyor.
Zihinsel Hastalıklar Eylem Başkanı Nirmala Srinivasan’ın Associated Press haber ajanına yaptığı açıklamada; Hindistan’da en az 50 milyon kişinin zihinsel hastalıklara yakalandığını ve sadece en fazla yüzde 8’ine tedavi uyguladığını dile getirdi.
Hindistan’ın dışında Pakistan, Brazilya ve Zambia’da bir çok insan aynı sorunları yaşıyor...
Savaşlar, yoksulluk ve hastalık gibi etkenler nedeniyle akıl sağlığında sorunlar yaşayanların sayısı artıyor. Uzmanlar akıl hastalıklarının tedavisi konusunda yeni stratejilere başvurulmasını ve bunun için kaynak sağlanmasını istiyorlar. Önerilen yöntemlerden birisi, halktan kişileri akıl hastalığı belirtilerini tespit edebilecek şekilde eğitmek. Bu şekilde belirlenen kişi ve ailelerinin tedavi için sevkedilebileceği belirtiliyor. Hindistan şizofreni ile mücadele için böyle bir program başlattı bile.
Depresyon, şizofreni, obsessif kompülsiv davranış bozukluğu ve anskiyete akıl sağlığı konusunda en sık rastlanan sorunlar. Uzmanlar depresyon ve psikoz gibi sorunları çoğu kez sonradan kalp hastalığı, şeker gibi başka fiziksel sorunlara da dönüştüğünü dolayısıyla tedavinin, başka hastalıkları da önleyeceğini söylüyorlar.
Senede 800 bin insan intihar ediyor
Yılda 800 bin kişinin zihinsel hastalıklar nedeniyle intihar ettiğine dikkati çeken uzmanlarsa durumun daha fazla görmezden gelinmesinin daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor. İntihar edenlerin çoğunluğu fakir ülkelerde yaşayanlar.
NTV