Akdeniz Diyeti Depresyon Riskini Azaltıyor

Araştırmacılar Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde yaşayan insanların beslenme tarzını benimseyenlerin depresyona girme ihtimallerinin daha düşük olduğunu saptadı.

Akdeniz tarzı beslenme için yeni bir neden daha ortaya çıktı. Akdeniz tarzı beslenme insanı daha mutlu yapıyor. Independent Gazetesi'ndeki habere göre, araştırmacılar Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde yaşayan insanların beslenme tarzını benimsiyenlerin depresyona girme ihitmallerinin daha düşük olduğu saptandı. Akıl hastalıkları, Akdeniz ülkelerinde Kuzey Avrupa ülkelerinde oranla daha az. İspanya'daki Las Palmas de Gran Canaria Üniversitesi ile Navvara Üniversitesi Kliniği bilim adamlarının aratırmasına göre bunun nedeni, beslenme biçimiyle ilişkili.

Araştırmada 10 bin kişi üzerinde yapıldı ve 4 yıl sürdü.

Deneklerin ne yedikleri, Akdeniz diyetinin 9 unsuruna uygunluk açısından değerlendirildi.

Akdeniz tipi beslenen deneklerde depresyom ortaya çıkma riskinin yüzde 30 daha az olduğu tespit edildi.

20 ülkenin ortak mutfağı

Araştırmacılar, Akdeniz tipi beslenmenin depresyon oluşumunu önleme mekanizmasını tam olarak bilmediklerini kaydettilr. Ancak bu tarz beslenmenin damar fonksiyonları geliştirme, kalp hastalıkları riskini azaltma ve oksijenle bağlantılı hücre tahribatını onarmadaki yararlarının, depresyon oluşumu riskini önlüyor. Akdeniz çevresinde 20 ülke var, mutfaklarında yüzde yüz uyuşma olmasa da ortak bazı ağırlık noktaları bulunur;

Meyve-sebze, baklagiller, kepekli ve tam tahil, zengin kuruyemiş, zeytinyağı temek yağ,kırmızı et yerine balık eti, az süt ürünü, daha çok yoğurt, yemekte bir kadeh şarap.

GAZETE HABERTURK

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?