Akciğer Kanseri Beklemeye Gelmiyor

Prof. Dr. James Jett, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, akciğer kanserinin yüzde 90'ınına geç dönemde teşhis konulduğunu belirterek, ameliyat edilebilir vakaların ise yüzde 10 olduğunu söyledi.

ABD Mayo Clinic Göğüs Hastalıkları ve Torasik Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. James Jett, 'Akciğer kanserinin erken dönemde saptanabilmesi için uygulanabilecek birebir yöntem henüz ortaya konulmuş değil' dedi.

Jett, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığınca gerçekleştirilen konferansta, akciğer kanserinde erken tanı ve tarama çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Prof. Dr. James Jett, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, akciğer kanserinin yüzde 90'ınına geç dönemde teşhis konulduğunu belirterek, ameliyat edilebilir vakaların ise yüzde 10 olduğunu söyledi. 

 KANSER BOYUTU BÜYÜDÜKTEN SONRA AMELİYAT GÜÇLEŞİYOR

Özellikle risk grubu kişilerde 3 haftayı geçen öksürük, balgamdan kan gelmesi ve kilo kaybı gibi şikayetlerin görülmesi halinde en kısa sürede göğüs hastalıkları hekimine başvurmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Jett, şöyle konuştu:

'Şu aşamada, risk grubu kişilerin periyodik olarak tomografik yöntemlerle taranmaları önerilmiyor. Çünkü bugüne kadar elimizde akciğer kanser mortalitesini azalttığını gösterir yöntem yok. Akciğer kanserinin erken dönemde saptanabilmesi için uygulanabilecek birebir yöntem henüz ortaya konulmuş değil. Akciğer kanserinin tanınabilmesi için radyolojik olarak saptayabilmemiz lazım. Ama maalesef akciğer kanseri boyutu büyüdükten sonra semptom ve belirtiler ortaya geç çıktığı için ameliyat edilebilir safhayı geçmiş oluyoruz. Akciğer tomografisi ile periyodik kontroller neticesinde daha erken dönemde hastalığın tanımlanarak ameliyat edilebilmesi hedefleniyor. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.'

SİGARA, AKCİĞER KANSERİNE EN BÜYÜK ETKEN

Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının sigaradan kaynaklandığına dikkati çeken Prof. Dr. Jett, şunları dedi:

'Akciğer kanseri en ölümcül kanserlerin başında geliyor. Özellikle erkeklerde daha sık görülürken kadınlarda da giderek artmaktadır. Sigara içenler içmeyenlere göre 7 yıl daha az yaşıyor. Çünkü sigaranın yaptığı sadece akciğer kanseri değil, mesane kanseri, kalp damar hastalıkları gibi birçok riski de beraberinde getirmektedir. İlk yapılması gereken sigara bırakılmalı, sigara karşıtı kampanyalar düzenlenmelidir. Türkiye'de bu yoğun olarak yapılıyor, yasaklar geldi. Yasaklar toplumun her katmanı tarafından desteklenmeli. Yasaklar olduğu sürece sigaraya başlanmasının önlenmesi mümkün olacak, dolayısıyla akciğer kanserinin gelişimi de azalacaktır.

Yenişafak

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka