Ailede suçlama artarsa tehlike var!

Mutlu evliliklerin uzun sürmesi için, bu teşhise dikkat edilmesi gerekiyor.Suçlamalar karşılıklı iletişimle çözülmezse kangrenleşip ayrılığa gidiyor

GÜNEŞ - AİLE bütünlüğünün korunması açısından büyük önem taşıyan bu uyarıyı Akdeniz Psikiyatri Merkezi'nden Uzman Psikiyatr Dr. Fethi Turan yaptı. Turan, 'birilerinin durmadan kendini haklı, diğerini haksız çıkarması' şeklinde ortaya çıkan ve çözülmediği takdirde önce küskünlüğü, ardından fiziksel şiddete kadar ciddi rahatsızlığa yol açan aile içi stresi çözmenin en etkili yolunun, bireylerin birbirini dinlemesi olduğunu belirtti.

GEÇMİŞ ANI OLSUN!

AİLEDE acı, kaygı, korku ve çaresizlik duygularının yoğunlaşması durumunda bedelinin ağır olacağını da işaret eden Dr. Turan, mutlu bir evlilik için, 'Aile bireylerinizle mutlaka göz teması kurun. Anlattıklarınızı anlamaya çalışın. Ailenizde, değişim istediğiniz gibi olmayabilir. Özellikle de geçmişe yönelik olanlar. Başarılması gereken bugünün gereklerini yapmak ve yarına yönelmektir. Çünkü geçmişi değiştiremeyiz. Ama, (Artık onlar benim anılarım) diyerek, yola devam edebiliriz. Unutmayın ki; yeni olasılıklar hayatta her zaman mevcuttur' tavsiyesinde bulundu. Dr. Turan, bu konuda yardımı ihtiyacı olanlara www.fethituran.com adresindeki internet sitesinden ayrıntılı bilgi verdiklerini de kaydetti.

İLK YILLARA DİKKAT!

Psİkolog Aysu Çelenoğlu da, gelişmiş ülkelerde aile kurumuna verilen öneme dikkat çekti. Bu ülkelerde evlenmeyi düşünen çiftlere aile kurma eğitimlerinin verildiğini belirten Çelenoğlu, ülkemizde ise gençlerin, ailelerinden ve çevresinden aldığı birikim ile evlilik yoluna çıktıklarını hatırlattı. Türk gençlerinin de mutlu birliktelikler için artık bu bilince ulaşması gerektiğini vurgulayan Çelenoğlu, 'Bu eğitim, iki ayrı dünyalarda yaşayan insanların, birbirine alışması ve iletişim kurması için veriliyor. Günümüz şartlarında eğitim alınmadan evliliklerin yürütülmesi çok zor. Özellikle ilk seneler' uyarısında bulundu.

AİLE DE ÇOCUK GİBİ

Aysu Cebeoğlu, evliliğin bir çocuğa benzediğini de belirterek, 'Onun da bir doğuşu, gelişimi, ergenliği, gençliği ve olgunluk dönemi var. Bu aşamaların herhangi birisinde bir kriz yaşanır ve erken teşhis edilirse, iletişimin gücüyle atlatılabilir. Ailede iletişim varsa, bütün sorunlar çözülür ve bu özellik sayesinde daha güçlü evlilikler oluşur' dedi.

Aile Sağlığı Haberleri

Covid19 Döneminde Evde Çocuklarla İletişim
  Koruyucu Aile Sistemiyle Çocuğun Korunması 
Hareketsiz kalan çocuklar 18 yaşından sonra depresyona girebiliyor