ANKARA (ANKA) - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'de 164 aile mahkemesinin bulunduğunu ancak yapılan çalışmalara göre bu sayının yeterli olmadığını kaydederek 19 tane daha aile mahkemesinin açılması için çalışmaların Bakanlık tarafından yürütüldüğünü bildirdi.
“Kadına Yönelik Şiddete Son” ulusal kampanyası kapsamında yapılacak, “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Yargı Mensuplarının Rolü Projesi” protokolü, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu tarafından törenle imzalandı. Bakan Çubukçu törende yaptığı konuşmada Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı kapsamında yürüttükleri projelerde başarılı olduklarını söyledi.
Çubukçu, kadına yönelik şiddetle mücadelede çok taraflı yaklaşımın gerçekleşmesinde önemli adımlar attıklarını belirtti. Bakan Çubukçu, yargı mensuplarına yönelik olarak da benzer bir projenin gerçekleştirilmesinin yararlı olacağını düşündüklerini dile getirerek şöyle dedi:
“Birinci adımda, Aile Mahkemeleri'nin bulunduğu il ve ilçelerde faaliyette olan 164 aile mahkemesinde görev yapan 179 aile mahkemesi hakimi ile aynı yerlerde görev yapan ve aile içi şiddet ile ilgili suçları soruşturan Cumhuriyet Savcılarına yönelik olarak; daha sonra tespit edilecek bölge merkezlerinde ya da tekbir merkezde 25- 30 kişilik gruplar halinde 3'er günlük eğitim seminerleri yapılacak. İkinci adımda; 2010 yılında ülke genelinde seçilecek en az 25 aile mahkemesi hakimi ve savcı beş günlük eğitimcilerin eğitime alınacak. Bu eğitimler sonunda oluşturulacak eğitici havuzu ile Adalet Bakanlığı'nın konu ile ilgili meslek ve hizmet içi eğitimlerde sürdürülebilirliği sağlanacaktır”
-ŞAHİN: “AİLE MAHKEMELERİ YETERLİ DEĞİL”-
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise Hükümetin Meclis'e ilk sevk ettiği kanun tasarılarından bir tanesinin de aile mahkemelerinin kuruluşlarıyla ilgili yasal düzenlemeler olduğunu hatırlattı. 164 aile mahkemesinde 179 yargıcın görev yaptığını kaydeden Şahin, aile içi şiddetten doğan suçların soruşturulması ile ilgili de 150 savcı, 247 psikolog ve pedagogun görev yaptığını kaydetti.Yapılan çalışmalarda bu aile mahkemelerinin Türkiye için yeterli olmadığını, 19 tane daha aile mahkemesinin açılması gerektiğini söyleyen Şahin, bununla ilgili çalışmanın Bakanlık tarafından yürütüldüğünü bildirdi.
Türkiye'de görülen davaların yüzde 15'inin aile mahkemelerinin görev alanına girmekte olduğunu vurgulayan Şahin, “Bu da yılda 70 bin civarında dava demektir. 2008'den 2009'a intikal eden dosya sayıyı 80 bin civarındadır” dedi. Şahin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun aile mahkemelerine atanacak hakim ve savcıları seçerken bazı hususlara dikkat ettiğini söyleyerek, “Burada görev yapacak hakimler evli olmalı, çocuk sahibi olmalı,30 yaşını geçmiş olmalı ve bir de aile hukuku alanında ayrı bir eğitim almaları, lisans üstü eğitim almış olmaları koşulu aranıyor” dedi.