Kapaklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına genellikle anneler çocukları ile birlikte katılım göstermesi dikkatlerden kaçmadı. Düzenlenen toplantıda konuşan Psikolog Ceren Sayın, ‘’Cinsel istismara karşı çocuklarımıza kendilerini korumayı öğretmeliyiz. Çocuklara herhangi birisi onları inceltmeye kalkarsa hayır demeleri gerektiğini öğretin. Çünkü pek çok çocuğa büyüklerin sözüne itaat etmeleri gerektiği öğretilmiştir” dedi.
‘’ÇOCUKLARINIZDAN İZİN ALIN VE BU BİLİNCİ OLUŞTURUN’’
İstismara uğrayan çocukların, davranışlarında değişmeler olduğunu kaydeden Sayın, “ Erkek çocuk maço kimlik benimser. Kız çocuğu ise içine kapanır. Erkek çocuk agresif, kız çocuk depresif olur. Erkek çocuk kızlarla oynamayı bırakır, erkek çocuk güç kazanmak, kız çocuk güçlüye sığınmak ister. Kız çocuk yaşından büyük davranır. Geçici hafıza kayıplara yaşanır. 4-5 yaşından sonra çocuklarınızı öpmek için izin alın ve ona bu bilinci oluşturunuz. Kısacası çocuklarda rahatsızlık hissini oluşturmalısınız” ifadelerini kullandı.
‘’ÇOCUĞUNUZUN GÖRÜŞTÜĞÜ KİŞİLERE DİKKAT EDİN’’
Ebeveynlerin çocuğu takip etmesi ve onlarla ilgilenmesi gerektiğini savunan Psikolog Sayın, “ İnternet ortamında görüştüğü kişilere dikkat edin. Tanımadığı kişilerden uzak durmasını öğretin. Tanımadığı kişilerden gelen yardım tekliflerini kabul etmemesi gerektiğini öğretin. Rahatsız olacakları bir biçimde tanıdıkları ve tanımadıkları tarafından kendilerine dokundurtmama hakkına sahip olduklarını öğretin. Çocuklara herhangi bir yerde kaybolduğunda, yolunu şaşırdığında neler yapması gerektiğini öğretin. 155,156 ve 112 telefon numaralarını ve telefon numaranızı öğretin. Çocuğunuz için acil durumlar karşısında gizli bir kod oluşturarak ‘anne ve babamın adı ne? Aile şifremizi söyle’ diye sormasını isteyin. Çocuğunuzun adını her yere yazmayın. Çocuğunuzun fotoğraflarını ismiyle birlikte sürekli sosyal medyada paylaşmayın. Çocuğunuzun tanımadığı kişilerin arabalarından uzak durması gerektiğini ve gelebilecek tehlikelere karşı arabanın gittiği yönün tersi istikametinde koşmasını öğretin. GPS sayesinde ve çeşitli mobil kurum uygulamaları ile çocuğunuzun nerede olduğunu öğrenin ve şarjının ne kadar kaldığını takip edin. Kendini tehlikede hissettiği anda ‘Ben onu tanımıyorum’ diye bağırmayı öğretin. Tanımadığı kişilerle asansöre binmemesi gerektiğini söyleyin.” Sözlerini kaydetti.
“AİLE İÇİ SORUNLAR ÇOCUĞU TEHLİKE TUZAĞINA DÜŞÜRÜYOR’’
Sayın’ın bilgilendirmelerinin ardından Sosyolog Serap Demir, vatandaşlara hitap etti. Ailelerin ilgisizliğinin çocukların istismara uğramasında payı olduğunu savunan Demir, “ Aileye ilişkin nedenler arasında parçalanmış aile, aile içi sorunlar, huzursuzluk ve şiddet ortamı, bilinçsiz aile tutumları ve eğitimsizlik gibi nedenlerle çocuklar aile dışındaki tehlikeli dünyanın tuzağına daha kolay düşebilmektedir. Çocuğa ilişkin nedenler arasında yaşının küçük olması, bazı zihinsel ve fiziksel gelişim bozuklukların olması, sosyal ortamlardan yalıtılmış, arkadaşsız ve yalnız olan çocuk, aileden yeteri ilgiyi görmeden büyümüş olması, toplumsal tabular gereği çoğun cinsel konularda bilgilendirilmemiş olması saldırgan tarafından kolayca kullanılmasını sağlar” dedi.
“İSTİSMARCILARIN %90’I KURBANIN TANIDIĞI KİŞİLER’’
Çocukluğunda taciz görmüş kişilerin, ileride tacizci olabileceğini belirten Sosyolog Demir, “ İstismarlarda bulunan kişilerin yüzde 85-90’ı kurbanın tanıdığı kişilerdir. Cinsel istismarda bulunanlar, çocuk karşısında tahrik olurlar ve dürtülerini kontrol edemezler. Çocuğun hiçbir hakkı olmadığını, kendi içlerinde kabul ederler. Duygusal açıdan olgunlaşmamışlardır. Sağlıklı ilişkiler kuramazlar, yetişkinler dünyasında kendilerini yetersiz bulurlar. Genellikle alkol ve madde bağımlılığı vardır. Bu kişilerin yarısı, çocukluğunda taciz görmüşlerdir” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUĞUNUZA İNANIN’’
İstismara uğramış çocuklarla iletişim kurma yollarını anlatan Demir, “ Çocuk üzerinde kısa ve uzun dönemde etkileri görülür. İstismarın nedenleri arasında zedelenmiş cinsellik, ihanet, acizlik, damgalanmak, kendine saygı duymama, boş bakışlar, davranış bozuklukları, depresyon ve intihar olarak sıralayabiliriz. Çocuğunuza inanın ve soğukkanlı olun. Çocuğunuzu suçlamayınız ve merakla gözlemeyin. Her şeyi unutmaya çalışmayın. Kısacası doğru yardım alın” şeklinde konuştu.
“ÇOCUĞUNUZU İSTİSMAR ORTAMIDNAN HEMEN UZAKLAŞTIRIN’’
İstismara uğrayan çocukların bunu anlatmakta güçlük çektiğini belirten Demir, “ Ona kimsenin inanmayacağını düşünebilirler. Ailesi tarafından artık sevilmeyeceğini yada istenmeyeceğini düşünebilir. Kendini suçlu hissedebilir. Utanç duyabilir ve rezil olacağını düşünebilir. Tehdit edilmiş de olabilir. Çocuğunuz istismar ediliyorsa çocuğu istismar ortamından en kısa sürede uzaklaştırın. Çocuğunuza yardım edin ve bildirimde bulunup mutlaka yardım alın” diyerek sunumunu tamamladı.