Aile en basit tanımıyla; evlilik ve kan bağına dayanan, karı-koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birliktir. Aile bir toplumun en temel toplumsal kurumlarından biridir. Toplumu ayakta tutan temel öğelerdendir. İnsan türünü üretmek ve sürdürmek gereksiniminden doğmuştur. Aile eğitim atölyesi toplumumuzda sağlıklı, mutlu, bilinçli aileler oluşmasına, yetişkinlerin çocukları, eşleri ve komşuları ile ilişkilerini geliştirmeleri mutlu ve kent yaşantısına uyumlu bir yaşam sürdürmelerine katkıda bulunmaktır. Sosyal bir kurum olarak aileye yardım etmek insana yardım etmektir. Aile kurumunu güçlendirmek, toplumu güçlendirmektir. Güvenli bir gelecek sağlamaktır. Hayatımızın oluşturan kavramların temelini oluşturan aile her kültürde bir değer ifade eder. Tüm beklentilerin, isteklerin, arzuların, güzelliklerin, acıların yaşandığı bir kurumdur. Günümüzde aile birimi değişen değerler ve beklentiler, ekonomik sıkıntılar, göçler, artan şiddet, çevreyle ilgili tehlike ve tehditler, belirsiz gelecek gibi karmaşık sorunlarla baş etme durumundadır.
Her ne kadar kentlerdeki modern yaşam aileler ve ana babalar üzerindeki baskı arttıysa da, yetişkinliğe adım atan gençlerin evlilik, ana babaların ebeveynlik becerilerini kazanabilecekleri ve ihtiyaç duyduklarında danışmanlık alabilecekleri ortamların ve fırsatların sayısı çok kısıtlıdır.
Gelişmiş ülkelerde bu konuda uzmanlaşmış, bireylerin bilinçli evlilikler ve bilinçli aile oluşturmasına, ailenin uyum becerileri ve düzeninin sağlanmasında yardımcı ve destek olacak danışmanlara ihtiyaç artmaktadır.
Aile eğitim atölyesi, anne- babalar veya adayların evlilik yaşamında eşler arası ve çocuklarıyla karşılaştıkları iletişim, uyum, davranış sorunlarının nedenleri, çözüm yöntemlerini ortaya koyan katılımcılara koruyucu, önleyici aile rehberlik ve eğitim uygulamasını içerir.
Eğitim programında; aile kurumu, aile yaşam döngüsü ve çeşitleri, evlilik süreci aşamaları, eşler arası ilişkiler, kişilik özellikleri, eşler arası ilişkilerde stres etkenleri, evlilik çatışmaları, roller, güç kavramı, evlilikte yaşanan sorunlar ve başa çıkma yolları konularıyla çiftlere karı-koca iletişim becerileri, sorun çözme ve uzlaşma becerileri geliştirmeleri yönünde eğitim verilir.
Ayrıca çocuğun, ergenin ruhsal gelişim dönemleri, çocuklarda uyum ve davranış bozuklukları, ergenlik dönemi sorunları, depresyon, aksiyete bozukluğu, sınav kaygısı, madde ve internet bağımlılığı konularıyla da anne-babalara çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları hususunda eğitim, rehberlik hizmeti verilir.
Aile eğitim atölyesinin temel misyonu çiftlere, ebeveynlere kendilerini tanıma, anlama, iç görü geliştirerek farkındalıklarını oluşturmada yardımcı olmaktır. Böylece aile içersinde farklılıklarına rağmen bir arada yaşama, uyum, sorun ve çatışma çözme becerileri kazandırmak temel hedeftir.
Eğitim çalışmasında; bireyler hayatının bir bölümünü geçirdiği ailesinden ayrılmaya hazır mı? Evlenecek olan bireyler birbirini ne derece tanıyor? Evliliği düşünen eşler anne ve babalığa hazır mı? Grup terapisi yöntemleriyle evliliğe adım atacak olan bireylerde yaşantı paylaşımı yapılarak duygusal olarak evlilik sürecine hazırlanmaktadırlar.
Anne-babalar, çocuklarda meydana gelen ruhsal gelişim evreleri, değişimi konusunda bilgi sahibi olmaya bilirler. Birçok aile çocuğunun uyum ve davranış sorunlarını geç fark edebilir. Böylece çocukta uyum ve davranış bozuklukları meydana gelebilir.
Özellikle çocuğun gelişim dönemlerinde koruyucu ve önleyici aile eğitimi yaklaşımları daha önemlidir. Aile eğitim yoluyla güçlendirilir, donanım kazandırılırsa çocuğunun sağlıklı gelişimiyle birlikte ruhsal gelişim sorunlarının çözümlenmesinde çocuğuna en etkili yardımı sağlar. Ebeveynler çocuk eğitimi konusunda kendilerini geliştirerek çocuklarının geleceğe hazırlanmasında sorumluluk almalıdır. Çocuk tüketen değil, üreten bir değer olarak hayat içersinde rol belirlemelidir.
Günümüzde toplumsal değişime paralel, ailelerin psikososyal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ailelere eğitim, danışmalık ve rehberlik hizmetlerine önem verilmelidir. Çocuk ve gençlik, aile danışma ve toplum merkezleri yaygınlaştırılmalıdır. Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları aile eğitimi ve rehberliği alanında etkin hizmetler vermelidirler.