'Renkli-Türkçe' adlı yeni albümü ile müzikseverlerin karşısına çıkan bağlama ustası Ahmet Koç; bu kez enstrümantal çalışmalarının yanı sıra Betül Demir, Gripin, Kibariye ve Göksel'le yaptığı düetlere de yer verdi. Sanatçılığının yanı sıra aynı zamanda Müzik Yorumları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Başkanı da olan Koç, yeni albümünü ve müzik sektöründeki gelişmeleri yorumladı.
Üç-dört yıl önce enstrümantal şarkılardan oluşan 'Sözün Bittiği Yer' isimli albümüm çıktı. Bu sefer kendi tarzımın dışında farklı bir şey yapmak isteyince; Gripin, Kibariye, Betül Demir ve Göksel'e teklif götürdüm; onlar da kabul etti.
ARTIK HER ŞEY DİJİTAL
Bir dahaki albümün çok daha farklı olacağını söyleyebilirim. Şimdiden üç-dört yıl sonrası için çalışmalara başladım. MÜ- YORBİR Başkanı olduğumdan dolayı bütün albümleri gözlüyorum; zaten kafamda da buna göre projeler oluşturuyorum.
Şöyle söyleyeyim; üç ay önce Cannes'daki müzik fuarındaydım; orada bu işlerin nasıl işlediğini gördüm. Dijital âlemin ne kadar ilerlediğine şahit oldum. Artık eserlerinizi internet üzerinden pazarlıyorsunuz, burada önemli olan ise bu platformları yasal hale getirmek ve buradan bir kazanç elde etmek... Bu yalnızca sanatçı için değil, eser sahibi için de geçerli... O yüzden sanal dünyayı denetim altına almak gerekiyor. 'Denetim yeterince var mı?' derseniz; hayır, yok! Bu anlamda çok gerideyiz.
MÜZİKTE ÇOK YOL KATET İK!
Sanatçıyı sanatçı yapan egosudur. Herkes kendini haklı olarak star olarak görüyor. Bunu garipsemiyorum. Çünkü sanatçı dünyası çok farklı...
Bir kere teknolojik olarak Avrupa'yla değil, Amerika'yla yarışır durumdayız. Artık dünya çapında müzisyenlerimiz var. Türkiye'de yapılan albümler; Madonna'nın albümüyle altyapı anlamında yarışabilecek düzeyde... Ortadoğu'dan buraya gelip albüm yaptıran sanatçıları biliyorum. Türkiye'nin müzik konusunda çok yol katettiğini ve bu anlamda daha da yol katedeceğini düşünüyorum.
MÜZİĞİ DEĞERLİ KILACAĞIZ!
DUYGUDAN UZAKLAŞTIK
Hayır, o bir alışkanlık meselesi... Aynı olayı ben, kasetten CD'ye geçerken de yaşadım. Kasetten sonra CD, insanlara soğuk, sanal bir şeymiş gibi geldi. Ama aslında müzik dünyasına çok büyük kolaylıklar getirdi. Ancak ben son dönemde insanların mekanikleştiğini düşünüyorum. Yaşanılan koşullarla ilgili olarak, dünya duygudan uzaklaşıyor. Dolayısıyla besteci de, söz yazarı da bundan etkileniyor. Genel sorun bu bence.
TARKAN BİZİM DÜNYA STARIMIZDIR
Bence Tarkan, bizi yurt dışında en güzel şekilde temsil ediyor; bizim dünya starımız... Geçenlerde Kazakistan'da bir kulübe gittik; Tarkan çalıyor ve Türkçe'yi bilmeyen Kazaklar bile Tarkan'a eşlik ediyordu. Bence müzik her şeyin üstünde... Başarılı bir şey yaptığınız zaman, mutlaka fark ediliyorsunuz. Edip Akbayram'lar, Barış Manço'lar halen çalınıyorsa, bu iyi müzik yaptıklarına işarettir. Genç müzisyenler, onların peşinden giderse başarılı olurlar.
Sabah / Günaydın