Adli Psikiyatrinin Babası öğrencilere ışık tutacak

Adli Psikiyatri’nin kurucusu Doç. Dr. Kriton Dinçmen hayatını kaybetti. Cenazesi vasiyeti gereği kadavra olarak kullanılmak üzere Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne gönderilecek...

TARAF GAZETESİ - Türkiye’de Adli Psikiyatri’nin kurucusu yazar, akademisyen ve çevirmen Doç. Dr. Kriton Dinçmen, önceki gün tedavi gördüğü Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Dinçmen’in cenazesi dün vasiteyi üzerine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde düzenlenen törenin ardından, tıp öğrencilerinin eğitiminde kullanılmak üzere Anatomi Anabilim Dalı Başkanlığı’na teslim edildi.

Heybeliada’da 1924 yılında doğan Kriton Dinçmen, 1948 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Nöroloji Klinikleri’nde ihtisasını tamamlayan Dinçmen, aynı fakültenin Psikiyatri Kliniği Başasistanlığı’na tayin oldu. Bu sırada kazandığı bursla 1961 yılında ABD’ye giderek New Jersey, Long Branch, Monmouth Medical Center’de dinamik psikiyatri alanında çalıştı.

Daha sonra sırası ile, Maryland’da Crownsville State Hastanesi ve Maryland, Baltimore’da The Johns Hopkins Hastanesi Psikosomatik Tıp Bölümü’nde servis şefi, araştırmacı ve konuk psikiyatr ünvanları ile çalışmalarda bulundu.


Bu süre içinde Disease of the Nervous System, International Journal of Neuropsychiatry gibi Amerika’nın en ciddi tıp dergilerinde birçok çalışma ve makale yayımlamış, bunlardan birkaçı Excerpta Medica ve Digest of Neurology and Psychiatry gibi dünya nöropsikiyatrisinin en titiz dergilerinde yayımlanmış, pek çok yabancı ve yerli tıp araştırmacısı tarafından referans kabul edilmiştir.


1965’te Türkiye’ye dönerek Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde çalışmaya başlayan Dr. Kriton Dinçmen, 1972’de ABD’de St. Louis’deki Missouri Institute of Psychiatry’den davet alarak araştırma danışmanı ünvanı ile bir süre için oradaki araştırma ve yayımlara katkıda bulundu.

Bakırköy Akıl Hastanesi’nde klinik şefi olarak uzun süre çalışan Dinçmen, 1982-1994 yıllarında Adli Tıp Kurumu Psikiyatri İhtisas Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. 1990-1998 yıllarında İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Dinçmen, 2001 yılına kadar Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Adli Psikiyatri derslerini sürdürdü.


Dr. Kriton Dinçmen’in ulusal ve uluslararası tıbbi kongre ve dergilerde yayımlanmış birçok çalışma ve yazısının yanı sıra Psikiyatri El Kitabı, Psikosomatik Hekimlik, Deskriptiv ve Dinamik Psikiyatri, Nöroloji El Kitabı, Adli Psikiyatri, Psikiyatri/Psikosomatik Tıp adlı kitapları ve “Existentialist Psikiyatri Üzerine Dört Makale” ile “Psykhiatria ve Mythos” isimli tıbbî monografileri yayımlanmıştır.


Doç. Dr. Dinçmen, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Anabilim Dalı’nca yayımlanmış Son Yüz Elli Yıldaki Tıbbi Gelişmeler adlı eserin Psikiyatri Bölümü’nde Türkiye kısmında adı geçen 5-6 hekimden biri oldu. doç. Kriton Dinçmen ayrıca, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın son yayımladığı altı ciltlik Adli Tıp kitabının Adli Psikiyatri Bölümü’nde de Türkiye’de Adli Psikiyatrinin Kurucusu olarak tanımlandı.


Ayrıca, edebiyat ile de ilgilenen Dr. Kriton Dinçmen’in Benimle Son Defa Dans Eder misiniz?, Symphonia Kakophonica, Hüzünlü İntermezzo, Hiçliğe Övgü adlı öykü kitapları, Hiçlikte Randevu isimli romanı, Heybeliada’da Tanrı ve Adam ve Utopia’ya Topos Ararken adlı felsefe yazıları, İnsan Dizeleri ve Utopya’ya Çağrı isimli şiir kitapları bulunuyor.


Dinçmen’in Yunanca, İngilizce ve Fransızca’dan çevirdiği Ölüler Bekler, Ahilya’nın Nişanlısı, Ankaralı Dört Hanım, Benzersiz Mevlana, Hayat Mezarda, Melina’nın Yaşam Öyküsü adlı altı roman, Sappho’nun Şiirleri ile Elitis’in Övgüler Olsun Sana isimli şiir kitapları, Lokantamızda Prens ve Prensesler Daima Taze ve Bol Masal Sosu ile Sunulur isimli öykü kitabı ve Halil Cibran’ın Deli isimli felsefi denemeleri yayımlandı.


Dinçmen’in ayrıca, Şehir Düştü, Romanos Diogenes, Haçlı Seferleri adlı üç tarihî eseri ile Trabzon Bizans İmparatorluğu’nun fethiyle ilgili Fransızca bir romandan alınan bilgilerin eklenmesiyle oluşturulmuş ve İslam-Türk ile Hıristiyan-Bizans dünyaları arasındaki siyasi, sosyal ve askerî ilişkileri irdeleyen çevirileri dörtleme halinde yayımlandı.


Dr. Kriton Dinçmen, Feridun Andaç tarafından hazırlanan Edebiyatımızın Yol Haritası ve Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi adlı eserlere de katkıda bulundu.

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı