ABD genelinde kurulan ve "füzyon merkezleri" olarak adlandırılan 77 istihbarat dairesinde, Amerikalı Müslümanların "okuma alışkanlıklarını" detaylandırma da dahil, Amerikan vatandaşlarına ait kişisel bilgilerin toplandığı, milyonlarca dolar harcanan projenin "terörle mücadeleye" hiçbir katkı sağlamadığı ortaya çıktı.
Senato tarafından hazırlanan son rapor, George W. Bush döneminde oluşturulan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın genişlettiği "füzyon merkezlerinin" faaliyetlerini inceledi. Ülke çapında "şüpheli faaliyetler ile ilgili istihbarat toplama ve analiz" amacıyla federal, eyalet ve yerel yetkililerin oluşturduğu özel ekiplerden kurulan merkezlerin, başta Müslümanlar olmak üzere Amerikan vatandaşlarını fişlemek dışında bir işe yaramadığı belirtildi.
Senato Daimi Alt Komitesi raporu, merkezlerin hazırladığı istihbarat raporlarının "genellikle alakasız bilgiler içeren" ve "yararsız" bilgiler içerdiği sonucuna vardı.
Füzyon merkezlerinin çoğunun sivil özgürlükler ve ABD vatandaşlarının kişisel hayatlarının gizlili kuralını ihlal ettiği sonucuna da varılan raporda, özellikle New Yorklu Müslümanlar'ın sebebsiz yere FBI ve yerel polis tarafından izlendiğini ortaya koydu.
Rapordaki örnekler arasında yer alan bazı fişleme örnekleri şöyle:
-Bir füzyon merkezi Müslümanlar için hazırlanan kitap önerileri listesi üzerine bir rapor hazırladı, "Her Müslüman için On Kitap Önerisi" başlıklı listeyi değerlendiren istihbaratçılar, yazarlardan dördünün "terör veritabanında" isimlerinin olduğunu savundu, ancak Washington bunun geçerli bir neden olamayacağını kaydederek raporu reddetti.
-Kaliforniya'da bir füzyon merkezi Santa Cruz'da bir Müslüman merkezinde "olumlu ebeveynlik" hakkında verilen konferans hakkında rapor hazırladı.
-Başka bir füzyon merkezi yerel bir camide konuşan bir ABD vatandaşı ile ilgili bir rapor hazırladı ve "yabancı bir terör grubu için bağış ve eleman toplamaya çalışıyor olabileceğini" iddia etti.
Raporların çoğunda kamusal alanda konuşma, toplanma özgürlüğü, din özgürlüğü haklarının ihlalini gündeme getiren nitelikte...
Yukarıda sıralanan üçü de dahil olmak üzere Senato paneli benzer ihlallerin saptandığı 40 rapor belirledi. Raporlar İç Güvenlik Merkezi tarafından reddedilmesine rağmen, Senato paneli raporların yazılmış olmasının bile sorun teşkil ettiği sonucuna vardı.
Panel, "doğru bir bilgilendirme sağlayamamasına" rağmen bu merkezlerin 2003-2011 arasında 1,4 milyar dolar harcadığını da belirledi.
Kaynak: Time Türk