ABD, ortalama ömürle ilgili uluslararası puanlamalarda yıllardır düşüşe geçerken, diğer ülkeler sağlık, beslenme ve yaşam kalitesini geliştirdiği için yükseliyor.
ABD’yi bu puanlamada geriye bırakan ülkeler arasında Japonya, birçok Avrupa ülkesi, Ürdün, Guam ve Cayman Adaları bulunuyor.
Washington Üniversitesinden Doktor Christopher Murray, "dünyanın en zengin ülkelerinden olan ve sağlık hizmetlerine önemli yatırım yapan bir ülkenin diğer ülkelerle aynı seviyede tutunamamasının bir nedeni olması gerektiğini" ifade etti.
Nüfus Bürosu ve Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi verilerine göre, ABD’de 2004’te dünyaya gelen bir bebek ortalama 77,9 yıl yaşıyor. Bu ortalama yaşam süresi, ABD’yi, bundan 20 yıl önce 11. olan sıralamadaki yerini 42’inciye düşürüyor.
Nüfus Bürosuna göre, Fransa ile İspanya arasında yer alan Pireneler’in küçük ülkesi Andorra’da ortalama ömür 83,5 yıl. Bu ülkeyi sırasıyla Japonya, Macau, San Marino ve Singapur izliyor.
HIV virüsü ve AIDS salgınıyla açlık ve iç mücadelelerden büyük darbe alan Afrika kıtasının Sahara altı bölgesi ise en kısa ortalama yaşam süresine sahip. Buna göre Swaziland’daki ortalama ömür 34,1 yıl olurken, bu ülkeyi Zambia, Angola, Liberya ve Zimbabve izliyor.
Faktörler
Araştırmacılar, ABD’nin 41 ülkenin arkasında kalmasında birçok etkenin söz konusu olduğunu belirtiyor. Bunların en başında 45 milyon Amerikalının sağlık sigortasının bulunmaması olduğunu kaydeden araştırmacılar, Kanada ve birçok Avrupa ülkesinde sigorta durumunun daha iyi olduğuna işaret ediyor.
Yetişkin Amerikalılar arasında obezite oranının dünyada en yüksek oran olması, diğer bir etken olarak gösteriliyor. Araştırmacılara göre, 20 yaş ve üzerindeki ABD vatandaşlarının yaklaşık üçte biri obez.
ABD’de yaşayan ırklar da, ortalama yaşam süresinin kısalmasında rol oynuyor. Siyah Amerikalıların ortalama yaşam süresi 73,3 yıl. Bu rakam beyazların ortalama yaşam süresinin 5 yıl altında kalıyor.
Etkenlerden birinin de, diğer sanayileşmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, ABD’de dünyaya gelen bebekler arasında ölüm oranının yüksekliği olduğuna dikkat çekiliyor.
Milliyet