İngiltere, Avustralya ve Japonya dâhil bir dizi ülkede de benzer bir politika uygulanıyor. Kanada'da ise bu kısıtlama 5 yıl.
Ancak ABD'de bazı eşcinsel aktivistler, 'son bir yıl' uygulamasının ayrımcılık olduğunu savunuyor.
İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya ve İspanya'da eşcinsellerin kan vermesine ilişkin herhangi bir yasak yok. Fakat bu ülkelerde kan bağışında bulunmak isteyen eşcinseller daha katı bir sorgulama sürecinden geçiyor.
ABD'de eşcinsel erkeklere yönelik kan bağışı yasağı, 1980'li yıllarda AIDS / HIV salgının başladığı dönemde yürürlüğe girmişti.
Kan bağışlarını düzenleyen gruplar, eşcinsellere yönelik yasağın kaldırılması için çalışmalar yürütüyor, yasağın 'tıbbi olarak mesnetsiz' olduğunu savunuyordu.
'Doğru Yönde Atılmış Bir Adım'
İnsan Hakları Kampanyası Sözcüsü David Stacy, karar için "Doğru yönde atılmış bir adım" yorumunu yaptı. Stacy yine de FDA'in daha fazla adım atması gerektiği görüşünde:
"FDA, eşcinsel ve biseksüel erkekleri damgalamaya devam ediyor. Mevcut bilimsel araştırmalar ışığında ve gelişmiş kan tarama teknolojisiyle bu haklı gösterilemez."
Yasak kaldırılmadan önce, ABD'de 1977'den sonraki zaman diliminde erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerin kan bağışında bulunmasına izin verilmiyordu.