ABD Seçimlerini Kim Kazandı? İşte Sonuçlar

Amerika Birleşik Devletleri'nde seçimi Barack Obama kazandı. Obama 4 yıl daha Beyaz Saray'da.

ABD'de Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi Partili başkan adayı Mitt Romney arasındaki başkanlık mücadelesinde, abd'liler "devam" dedi.

Barack Obama kritik eyaletlerin desteğini alarak yeniden başkan seçildi.

Son duruma göre, Obama 50 eyaletten 22'sinde, Romney de 23'ünde galip geldi.

Başkan seçilmek için 538 seçici delegeden 270'ini kazanması gereken Obama, Ohio'daki sonuçların açıklanmasıyla birlikte delege sayısını 274'e çıkardı. Obama böylelikle abd'nin 45. başkanı oldu.

Iowa, Ohio, Oregon, California, Hawaii, Washington, New Mexico, Minnesota, New Hampshire, Wisconsin, Pennsylvania, Michigan, New York, Connecticut, Delawere, Illinois, Maine, Maryland, New Jersey, Massachusetts, Rhode Island ve Vermont eyaletlerinde zafer kazanan Obama aynı zamanda, eyaletlerden farklı bir statüye sahip başkent Washington DC'de de galip geldi.

Obama'nın zaferinde, seçime damgasını vuran 7 kritik eyaletten 4'ünü elde etmesi belirleyici oldu.

Romney ise, Kuzey Carolina, Idaho, Arizona, Missouri, Montana, Utah, Kansas, Texas, Louisiana, Wyoming, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Nebraska, Oklahoma, Arkansas, Mississipi, Alabama, Indiana, Georgia, Güney Carolina, Kentucky, Batı Virginia, Tennessee'de yarışı Obama'nın önünde tamamladı. Buna göre, Romney'nin delege sayısı 203'te kaldı.

Başkan seçilebilmek için 270 delegenin desteği gerekiyordu.

Bu arada, abd'de geleneksel olarak ilk oyların kullanıldığı New Hampshire eyaletine bağlı Dixville Nothc köyünde ise, abd başkanlığı için yarışan Demokrat Partili aday abd Başkanı Barack Obama ile Cumhuriyetçi Partili Aday Mitt Romney eşit oylar aldı.

Yaklaşık 15 kişinin yaşadığı Dixville Notch köyü, 1960 yılından bu yana geleneksel olarak seçim sandıkları ilk açılan yer olarak biliniyor.

Obama Twitter'dan teşekkür etti

İkinci kez başkan seçilen Barack Obama, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan kendisine destek verenlere teşekkür etti.

22 eyaletin yanı sıra Washington DC'de 274 delege kazanarak seçilen Obama, Chicago'daki evinden Twitter'daki hesabına "Bu sizin sayenizde oldu. Teşekkür ediyorum" diye yazdı.

Barack Obama ise eşi ile birlikte seçimi takip etmek üzere seçim bölgesi Chicago'ya gitti.

Obama, Chicago'da ailesi ile birlikte akşam yemeği yedi. Başkan'ın kızları Malia ve Sasha, okuldan sonra büyükanneleri ile birlikte Chicago'ya uçtu.

Obama'nın kız kardeşi Maya Soetoro-Ng ve ailesi de, akşam yemeğinde başkana katıldı.

Barack Obama, sandıklar kapanmadan son şanslarını deneyerek seçmenlere telefon ve sosyal medya yoluyla ulaşmaya çalışan gönüllere destek verdi.

Bunun yanında Obama, geleneğine uyarak, seçim sonuçları açıklanmadan önce arkadaşları ve danışmanlarıyla basketbol oynayıp, stres atmaya çalıştı. Kentte değişik noktalardaki geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti.

Obama, oyunu 25 Ekim'de kullanarak, erken oy verme sistemini kullanan ilk abd Başkanı olmuştu.

Romney zafer konuşmasını yazmıştı

Obama'nın rakibi Cumhuriyetçi Aday Mitt Romney de seçim bölgesi Massachusetts'deydi. Romney ve eşi oylarını burada kullandı. Mitt Romney, ilk sonuçların alınmaya başladığı saatlerde Boston'a ulaştı.

Romney, Boston'a uçarken zafer konuşmasını da yazdı. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Romney, konuşmasının 1118 sözcükten oluştuğunu söyledi.

Romney, "Metni henüz, aileme, arkadaşlarıma ve danışmanlarıma göstermedim. Eminim daha bir çok yerinde değişiklik olacak" dedi.

Seçim kampanyası boyunca sıkı çalıştıklarını söyleyen Romney, çabalarının meyvelerini toplayacağına inandığını söyledi.

Kaybettiği anne ve babasına özlemini dile getiren Romney, "Keşke bugün benimle birlikte olsalardı" dedi.

ABD'liler ne diyor?

New York'ta oyunu Başkan Obama'dan yana kullandığını söyleyen öğretmen Dug Lawrence, bu yılki seçimlerde özellikle kadınların yoğun katılımının dikkatini çektiğini söyledi.

Lawrence, "Kadınlar bu seçimleri ölüm kalım meselesi olarak görüyor bence. Bu, kızlarımızın, kadınlarımızın, torunlarımızın bedenlerinin kontrolünün, hükümette değil kendilerinde olması gerektiği için büyük önem taşıyor. Romney, 'kürtaj yasak olmalı' diyor, 'hükümet sizin bedeninize ne olduğunu belirlemeli' diyor. 'İstenmeyen bir hamilelik varsa, o çocuğu doğurmak zorundasınız' diyor" şeklinde konuştu.

New Yorklu seçmen Lawrence, Obama'nın iktidara geldiği 2008 yılından bu yana çok iyi işler yaptığını, abd'nin dünyadaki kötü imajını iyileştirdiğini savunarak, "Romney, cinsel ayrım gözetmeksizin eşit ücreti desteklemiyor. Herkese sağlık sigortası politikasını desteklemiyor. Bütün bunlar bence çok ürkütücü, özellikle, kadınlar, anneler ve aileler için. Ben eminim ki New York mavi renge bürünecek" diye konuştu.

Seçmenlerin yüzde 60'ı ekonominin ülkenin en önemli sorunu olduğunu düşünüyor.

Sandık başı anketlerine göre Amerikalı seçmenlerin yüzde 59'u kürtajın yasallaşması gerektiğini savunuyor.

Seçmenlerin yüzde 50'si Başkan Barack Obama'nın sağlık reformu yasasının

iptal edilmesini isterken, yüzde 43'ü yasanın yürürlükte kalmasından yana.

ABD SEÇİM SİSTEMİ

abd'de uygulanan başkanlık seçiminde halk, doğrudan başkanı seçmiyor, başkanı belirleyecek seçiciler kurulunu oluşturacak delegeler için oy kullanıyor.

abd'de başkanlık seçimi, 50 eyalette ve özel statü taşıyan başkent Washington'da yapılıyor. abd toprağı sayılan, ancak eyalet niteliği taşımayan Puerto Rico gibi bölgeler ise başkanlık seçiminde oy kullanamıyor.

Her eyalete, nüfusunun büyüklüğüne göre delege sayısı ayrılmış durumda. Örneğin en büyük eyalet California'nın 55, ondan sonra gelen Texas'ın 34 delegesi bulunuyor. Nüfus açısından en küçük sekiz eyaletin ise 3'er delegesi var.

Eyaletlerin delegelerinin toplamından oluşan ve başkanı seçen seçiciler kurulunun toplam 538 üyesi bulunuyor. Seçim günü sonunda belirlenecek bu 538 delegeden 270'inin oyunu garantileyen aday, başkan seçiliyor.

Eyaletlerin tamamına yakınında, en çok oy alan aday, delegelerin tamamını kazanıyor. Sadece Maine ve Nebraska eyaletlerinde, alınan oya göre delege dağılımı öngörülüyor.

abd'de uygulanan seçim sisteminde, ülke çapında kullanılan oyların çoğunluğunun elde edilmesi, başkan seçilmeye yetmiyor. Örneğin 2000 seçimlerinde dönemin Demokrat adayı Al Gore, ülke çapında daha fazla oy almasına karşın, delege yarışında

Cumhuriyetçi George Bush'un gerisinde kalarak başkan seçilememişti.

Bazı çevreler, bu yüzden mevcut başkanlık seçimi sistemini eleştiriyor. Sistemi savunanlar ise federal bir mekanizmada bu yöntemin eyaletlerin haklarını koruduğunu ifade ediyor.

Dünya Bülteni

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri