9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü...

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Düzce Milletvekili Prof. Dr. Celal Erbay, 9 Şubat sigara bırakma gününde herkesi sigarasız yaşama davet etti.

Milletvekili Erbay, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yayınladı.

Erbay, "Sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir.

Halen sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Alışkanlıklar değiştirilmedikçe sigaranın neden olduğu ölümler artmaktadır. Dünyada bir milyardan fazla insan yetişkin nüfusun 1/4'ü sigara kullanmakta olup, her yıl 5 milyondan fazla insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir.

Bu kayıplar nedeniyle, sigara kullanımının önlenmesi amacıyla özel günler ilan edilerek, halkın bilinçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'de halkımızın bilinçlendirilmesine vesile olacak önemli bir gündür. Ben de üniversite kökenli, eğitimci ve hayatında hiç sigara içmemiş bir insan ol arak bu konudaki yoğun çalışmalara mütevazı bir katkıda bulunmak istiyorum. Sağlıklı ve mutlu bir gelecek için sigaraya hayır kampanyalarına aklımla ve gönlümle katılıyorum, çünkü bilimsel veriler diyor ki: Sigara kullanmak dünyanın en önemli ölüm nedenleri arasındadır.

Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkındaki kanun ile tütün üretici ve tüketicilerini, resmi ve özel toplumu ilgilendiren bütün kapalı alanları, deniz, kara ve hava ulaşım araçlarını kapsamına alarak bu konuda ileri bir adım atmıştır. Her konuda olduğu gibi, bu kanunun uygulanmasında da devlet millet işbirliğinin önemi çok büyüktür. Herkesin insan sağlığının büyük önemine inanarak sorumlu davranacağından şüphem yoktur. Sigara ve tütün ürünleri dumanına maruz kalmanın, sağlık için ciddi tehlikeler oluşturduğunu ve bu dumana maruz kalmanın güvenli bir düzeyi yoktur" dedi.

Hazırladıkları yaşanın gelecek 10 yıl içerisinde binlerce kişinin yaşamını kurtarmayı, ciddi hastalıkları önlemeyi ve kapalı mekanların herkesin rahatlıkla çalışabileceği ya da ziyaret edebileceği daha temiz ve sağlıklı yerler olmasını sağlayacağını belirten Erbay şunları söyledi;

"Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, vatandaşlar için de özel bir iletişim kampanyası yürütüyor. Kanunun toplum hayatı için yarattığı artı değerin, getirdiği hak ve sorumlulukların anlatımına odaklanan iletişim kampanyası, sigara ve tütün ürünlerinin kullanılamayacağı alanları Dumansız Hava Sahası olarak tanımlıyor ve tüm Türkiye'yi havasını korumaya davet ediyor.

Sağlık Bakanlığına ve ilgili yasanın kendi sorumluluk alanlarına giren yönlerini uygulama konusunda büyük bir görev ve sorumluluk şuuruyla çalışmalarını sürdüren başta Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı olmak üzere bütün ilgili Bakanlıklara, resmi kurum ve kuruluşlara, gönüllü hizmet kuruluşlarına, sendikalara, medya kuruluşlarına, bu konuda emeği geçen herkese takdirlerimi sunuyorum. Sigara içmeyenler bizim düşmanlarımız değildir, aksine dostlarımızdır, vatandaşlarımızdır, kardeşlerimizdir.

Bu dünyanın nimetlerinden yararlanmaya, sağlıklı yaşamaya, sigara içmeyenler kadar onların da hakları vardır. Biz kendimiz ve gelecek kuşaklarımız kadar onları da düşünüyoruz. İnsan olarak sigara içmeyenleri sevdiğimiz ve düşündüğümüz kadar onları da severek ve düşünerek, belki kendilerinin de memnun olmadığı bu sigara alışkanlığından vazgeçmeleri için bir çağrıda bulunuyoruz: Herkes kadar sizin de aklınız var.

Aklınızla hissiyatınıza galip gelerek ve güçlü bir irade ortaya koyarak bu sigara alışkanlığından vazgeçiniz. Kendiniz için, çocuklarınızın, sevdiklerinizin ve saydıklarınızın sağlığı ve hatırı için sigarayı bırakınız. Sigara sağlık düşmanıdır. Sigara sizin ve bizim, hepimizin düşmanıdır. Müşterek düşmanınıza karşı çıkmayı başarın. Dumansız, temiz, sağlıklı bir dünya için, mutluluk için bunu başarın. Son olarak vurgulamak istiyorum ki sigara, 4 bin'den fazla kimyasal madde içermektedir.

Başta kanserler, kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere, 50'den fazla sağlık problemine neden olan önemli ve fakat önlenebilir bir sağlık sorunudur. Resmi ve özel herkesin, anne ve babaların, toplum önderlerinin, maddi veya manevi sorumluluk almasını gerektirmektedir.

Bu nedenle; Dumansız ve sağlıklı bir hayat için tüm Düzce'yi ve Türkiye'yi havasını korumaya ve dumansız yaşamı 9 Şubat dünya sigarayı bırakma günü nedeni ile sigarasız yaşama davet ediyorum."


 

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka