Kış aylarında kalp ve damar rahatsızlıklarını tetikleyen faktörler arasında beslenme alışkanlıklarının olumsuz olarak değişmesi, az hareket edilmesi, artan sigara içiciliği, kan kolesterol düzeylerinin artması ve D vitamini eksikliği olarak belirginleşiyor. Kalp ve damarlar soğuk hava koşullarından olumsuz etkileniyor. Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Ali Metin Esenin verdiği bilgilere göre kış aylarında kanın akışkanlığının azalması, kanın pıhtılaşma etkinliğinin artması, damarların kasılma aktivitesindeki artış ve bazı hormonların kan düzeylerindeki yükselme, kış aylarında kalp ve damar rahatsızlıklarının artmasında rol oynayan faktörler arasında bulunuyor.
Kış aylarında artan kalp ve damar rahatsızlıklarından başında aort diseksiyonu geliyor. Aort damarındaki yırtılma nedeniyle meydana gelen bu rahatsızlık, son derece ölümcül olabilen ciddi bir damar hastalığıdır. Soğuk etkisiyle sempatik sistem aktivasyonu ve buna bağlı olarak kanda yükselen adrenalin ve noradrenalin hormonlarının etkisiyle kalp hızı ve damar tonusu artmakta ve sonucunda büyük damarlarda yırtılmalar oluşabilmektedir diyen Prof. Dr. Ali Metin Esen, kalp krizi sıklığının da özellikle 60 yaş üzerindeki erkeklerde daha belirgin olmak üzere sonbahar ve kış mevsimlerinde arttığının altını çiziyor. Kalp krizini tetikleyen faktörler arasında ise kolesterol bakımından yüksek yiyeceklerin tüketilmesi, az hareket etmek, özellikle kapalı ortamlarda artan sigara tüketimi ve soğukla tetiklenebilen hipertansif ataklar bulunuyor.
Kalp rahatsızlıklarına karşı yazın bol bol güneşlenin
Kışın tehlike yaratan diğer bir kalp rahatsızlığı da kalp yetersizliğidir. Böbreklerden tuz tutan bazı hormonların kan düzeyleri kış aylarında artıyor ve bu durum hem hipertansiyonu hem de kalp yetersizliğini tetikliyor. Yazın yeteri kadar güneş ışığıyla temas etme olanağı bulamayan kişilerde, kış mevsiminde D vitamini eksikliği belirginleşmektedir. D vitamini eksikliği ve onun tetiklediği parathormon yüksekliği de kalp hastalarında olumsuz sonuçlar doğurmaktadır açıklamalarında bulunan Prof. Dr. Ali Metin Esen, hipertansiyon ve kalp yetersizliği olan hastaların sonbahar ve kış aylarında D vitamini takviyesi yapmalarını tavsiye ediyor. Ölümcül olabilen kalp ritim bozuklukları ve ani kalp nedenli ölümlerin de kış aylarında fazlalaştığını belirten Prof. Dr. Ali Metin, şu önerilerde bulunuyor:
-Kalp ve tansiyon ilaçları düzenli kullanılmalı.
-Asla sigara içilmemeli. Hatta içilen ortamlardan uzak durulmalı.
-Düzenli egzersiz yapılmalı.
-Sağlıklı beslenme önerileri dikkate alınmalı.