Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi
6. Uluslararası Ruhsal Travma Toplantıları 11-13 Aralık 2009 tarihleri arasında İstanbul Armada Otel'de yapılacak. Söz konusu toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgiler şöyle:
Şiddetin gündelik hayata her düzeyde karıştığı, hayatlarımızda her gün yenilerinin icat edildiği, korkularla baş başa kaldığımız bir çağda, insan olarak hem mağduru, hem de öznesi olduğumuz 'Gündelik Hayatın Travmaları' ile baş edebilmenin yolları, 11-13 Aralık 2009 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek olan “VI. Uluslararası Ruhsal Travma Toplantıları’nda masaya yatırılıyor.
Sokaktaki şiddetten politik şiddete, meşin yuvarlaktan iş yerindeki yıldırmaya, doğal afetlerden teröre, yoksulluğun yarattığı yoksunluktan şiddetin beyinde yarattığı değişikliklere kadar geniş bir yelpazede şiddeti, travmayı, etkileri, baş etme ve tedavi yolları Türk ve yabancı uzmanlarla tartışmaya açılıyor.
Dünyanın, özellikle bölgemizin, farklı yerlerinden gelen ve farklı alanlarda çalışan uzmanların görüş, düşünce, çalışma ve deneyimlerinin paylaşılıp tartışılacağı toplantıda; “Türkiye'deki Çatışmalı Ortamın Gündelik Hayattaki Travmatik Sonuçları, Çocuk Ruh Sağlığı, Çocuğa ve Kadına Yönelik Şiddet, Kadınlar ve Günlük Yaşamın Travmaları, Toplumsal, Politik ve Ruhsal Bir Olgu Olarak Şiddettin Analizi, Kitlesel Şiddet Deneyimi: Linç ve Benzeri Şiddet Eylemleri, Yoksulluk ve Travma, Mobbing (İşyerinde yıldırma), Şiddetin Yaygınlaştırılıp Meşrulaştırılmasında Popüler Kültürün Rolü, Savaş ve Çatışma Koşullarında Travmayla Baş Etme, Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet ve Bunun Karşısında Sağlık Çalışanlarının Tutumu” gibi önemli ve güncel konu başlıkları yer alıyor.
VI. Uluslararası Ruhsal Travma Toplantısı davet metninde şu açıklamalara yer verildi.
Davet Yazısı
6. Ruhsal Travma toplantısını (RTT) 11-13 Aralık 2009 tarihinde İstanbul'da yine birlikte gerçekleştireceğiz.
Gündelik hayatımızda bir uyaranlar topluluğu içinde yaşıyoruz. Bir yanı ile insanlaşmamız için çok değerli ve gerekli olan bu uyaranlar topluluğu, ne yazık ki, aynı zamanda ruhsal travmaya yol açan olağanüstü çeşitlilikte etkeni de bağrında taşıyor. Bu nedenle 6. Ruhsal Travma toplantısının ana temasını 'Gündelik Hayatın Travmaları' olarak belirledik.
Ve bu toplantıda sokaktaki şiddetten politik şiddete, gezegenimiz için varoluş sorununa dönüşen ve sadece bir nesil içinde daha yoğun hissedeceğimiz küresel iklim değişiklerinin travmatik etkilerinden aslında yine insanla ilgili 'doğal afetlere', seks işçiliğinden 'mobbing'e, yoksulluktan yoksunluğa geniş bir spektrumdaki bu etkenleri, önlemlerini ve baş etme yollarını birlikte tartışacağız.
Gündelik hayata ilişkin travmaların sosyo-politik boyutlarının, klinik görünümlerinin, ruhsal tedavi yöntemlerinin bilimsel ve multidisipliner bir yaklaşımla ortaya konacağı ve bilgi ve deneyimlerimizin paylaşılacağı bu ortamın sizlerin katılımı ile daha da zenginleşeceğine inanıyoruz.
6. Ruhsal Travma Toplantısı, öncekilerin somut çıktılarından da görüleceği gibi, yine dünyanın, özellikle bölgemizin, farklı yerlerinden gelen ve farklı disiplinlere mensup uzmanların görüş, düşünce, çalışma ve deneyimlerinin paylaşılıp tartışılacağı bir ortamı sağlayacaktır.
Şiddetin gündelik hayata her düzeyde kaynaştırıldığı, hayatlarımızın her gün yenilerinin icat edildiği korkularla karartılmaya çalışıldığı bir çağda, gelin insan olarak hem mağduru, hem de öznesi olduğumuz 'Gündelik Hayatın Travmaları' ile baş edebilmenin yollarını araştırmak, bu doğrultudaki ortak yolculuğumuzu daha da kuvvetlendirmek için 11-13 Aralık 2009 tarihinde yüzyılların köprüsü İstanbul'da buluşalım.
Düzenleme Kurulu adına,
Prof. Dr. Tamer Aker
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Ruhsal Travma Birimi,
Türkiye Psikiyatri Derneği, Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Bilimsel Çalışma Birimi
Prof. Dr. Şahika Yüksel
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Psikososyal Travma Programı
Türkiye Psikiyatri Derneği, Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Bilimsel Çalışma Birimi
Dr. Metin Bakkalcı
Türkiye İnsan Hakları Vakfı
TOPLANTININ GENEL AMACI
Toplantının amacı ruhsal travma ve ilişkili ruhsal ve toplumsal sorunları daha iyi anlayabilmek için bilgi ve deneyimleri paylaşmaktır. Katılımcıların ruhsal travmalardan kaynaklanan ve travmaya zemin hazırlayan çeşitli toplumsal, ruhsal ve kültürel süreçleri paylaşmaları ve sorunlara karşı çözüm üretmeleri beklenmektedir. Bu çözümlerin, daha sağlıklı yapılara kavuşması için en önemli yollarından biri Ortadoğu ve Avrupa, ya da genel olarak Doğu ve Batı arasında medeni bir denge kurabilmektir. Bu amaçla, tarihin en eski kentlerinden olan İstanbul, Doğu ve Batı'dan gelen ruhsal iyilik hali ve toplumsal barış dışında başka bir amacımız ve şansımız yoktur.
HEDEF GRUPLAR
Psikiyatri, psikoloji, genel hekimlik, halk sağlığı uzmanları ve adli tıbbın diğer uzmanlık dallarından meslektaşlarımız, sosyal hizmet uzmanlığı mensupları ve insan hakları için uğraşanlar, hemşireler ve diğer ruh sağlığı çalışanları.
TOPLANTININ YERİ
Armada Otel, İstanbul
www.armadahotel.com.tr
TOPLANTININ DİLİ
Türkçe ve İngilizce (Her iki dilde eş zamanlı çeviri yapılacaktır.)
KREDİLENDİRME
Toplantı TTB/STE tarafından kredilendirilecektir.
ÖNEMLİ TARİHLER
Toplantı Tarihi: 11 -13 Aralık 2009
İLETİŞİM ADRESLERİ
Bilimsel Konular ile ilgili yazışmalar
e-posta : info@ruhsaltravma2009.org
Kayıt & Konaklama ile ilgili yazışmalar
DiIan Congress & Luxury & Incentive
Cengiz Topel Mahallesi, Dereyolu Sokak Umut-2 Apt. No. 26/6 Etiler 34337, Istanbul - Turkey
Tel : 0212 257 86 67 Faks : 0212 265 54 74 E-posta: dilan@ruhsaltravma2009.org
Ayrıntılı Bilgi İçin http://www.ruhsaltravma2009.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.