50 Milyar Dolarlık Meşale Yandı

2014 Kış Olimpiyatları dün Rusya’nın Soçi kentinde başladı. 50 milyar dolarlık bütçesiyle tarihin en pahalı olimpiyatı olan Soçi’de 85 ülkeden 2900 sporcu, 15 dalda madalya için mücadele edecek

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları dün yapılan görkemli bir açılış töreniyle resmen başladı. 22’nci kış olimpiyatlarının birçok dünya liderinin hazır bulunduğu açılış töreni 2014’ü simgelemesi için yerel saatle 20.14’te (TSİ 18.14) başladı. Maliyeti ile, Rusya’nın insan hakları siciliyle ve Moskova yönetiminin eşcinsellere yönelik kısıtlamalarıyla en başından beri büyük tartışma konusu olan olimpiyatların açılışı da ‘siyasetten’ kurtulamadı.

Sahneye önce TATU çıktı

Açılış töreninde ilk olarak, ünlü Rus pop grubu TATU sahne aldı. Grubun ilk çıkış yaptığı zamandan beri “sözde eşcinsel” bir ilişki yaşadıkları imajına sahip olması ilginç bir detay olarak algılandı. Zira, ülkedeki eşcinsel karşıtı yasalar ve eşcinsellere yönelik ayrımcı davranışlar uzun zamandır tepki çekiyordu. Bu duruma bir tepki olarak, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İngiltere Başbakanı David Cameron gibi batılı liderlerin katılmadığı açılış töreninde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe yerlerini aldı. Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, olimpiyat oyunları dolayısıyla dünyaya barış mesajı verdi. Kış Olimpiyatları öncesinde konuşan Lavrov,  “Dünyaya barış diliyorum. Benim asıl işim, daha az problem ve çatışma” şeklinde beyanat verdi, “mutluluk ve huzur” dileklerini iletti.

Putin’in gövde gösterisi

Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin’in Kış Olimpiyatlarını ülkenin tanıtımı için büyük bir fırsat olarak gördüğü ve Sovyetler Birliği dönemi sonrasında ilk kez gerçekleşecek böylesine önemli bir organizasyonla tüm dünyaya gövde gösterisi yapmak istediği iddia ediliyor. Gerçekleşen açılış seremonisinde de, ülkenin kültürel zenginliği üzerinde durulurken, piyano virtüözü Denis Matsuev ve opera sanatçısı Anna Netrebko sahne aldı. TATU grubu ise “Not Gonna Get Us” isimli şarkılarını seslendirdi. Seremoninin yönetmeni Konstantin Ernst, bu şarkının uluslararası izleyicilerin bildikleri ve hatırlacakları bir parça olması nedeniyle seçildiğini ifade etti.

Protestolar başladı

Açılış töreniyle beraber, protesto gösterileri de başladı. Ukraynalı aktivist grup FEMEN’in üyeleri Rusya’nın Berlin’de bulunan konsolosluğu önünde gerçekleştirdikleri eylemde, “Rusya’daki diktatörlük ve insan hakları ihlallerini” protesto etti. Eylemcilerden biri molotof kokteyli attığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Bununla beraber, İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Soçi’ye gidenlere, Rusya’daki eşcinsel karşıtı politikaya karşı seslerini yükseltmeleri konusunda cesaretlendirdi. Bugüne dek İngiliz hükümetinden konuyla ilgili gelen en sert açıklamada, “Vladimir Putin’in eşcinsellerle ilgili yasasının gerici olduğu” belirtildi.

 

40 bin polis kuş uçurmadı
Kentte güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Rusya’nın farklı yerlerinden gelen 40 bin polisin görevlendirildiği Soçi şehir merkezinde, her köşe başında güvenlik ekibi yer aldı. Ancak kentte ciddi problemlerin de baş gösterdiği ifade ediliyor. Hazırlıkların yeterli olmamasını eleştiren ziyaretçiler, ilginç durumların yaşandığını ifade etti. Sporculara verilecek olan yastıklarda eksik bulunması sebebiyle, gönüllü çalışanların yastıkları toplanıp sporculara dağıtıldı. Bununla beraber başlayan spor müsabakalarındaki düşük izleyici sayıları endişe yarattı. Boş tribünleri gösteren fotoğraflar uluslararası yayım organları tarafından servis edildi. Bulunan izleyicilerin ise neredeyse tamamının Rus olduğu ve yabancıların terör korkusu nedeniyle Soçi’ye gelmekten çekinmiş olabilecekleri ifade ediliyor. Öte yandan biletlerin yüzde 80’inin satıldığı açıklandı.

Google’dan ilginç logo

Olimpiyatlar dolayısıyla, Google’ın ana sayfasında “doodle” olarak adlandırılan özel tasarımlı bir logo yer aldı. Logoda farklı spor dallarına ait animasyona ve olimpiyat ilkelerine yer verildi. Bununla beraber, logonun gökkuşağı renklerinde tasarlanması eşcinsel karşıtı hareketlere bir tepki olarak algılandı. İnsan Hakları Grubu Örgütü Chad Griffin de logoya destek vererek, “Rusya’nın eşcinsel karşıtı yasalarının savunulamaz olduğunu ifade etti.

En sıcak kış olimpiyatı

Hava durumu ve kentte kar olmayışı da
 bir başka eleştiri konusu. “Kış olimpiyatlarının düzenlendiği en sıcak kent” olan Soçi’de, açık havada yapılan müsabakaların kentin yaklaşık 65 kilometre dışında yapılması eleştiriliyor.

Amerika yanmadı

Soçi Kış Olimpiyatları’nın açılış töreninde ilginç bir olay yaşandı. Açılışta yaşanan yaşanan teknik aksaklık nedeniyle, olimpiyat simgesi olan 5 çember yerine sadece 4 çember yansıtılabildi. Olimpiyat halkalarından en sağda bulunan ve Amerika’yı simgeleyen kırmızı halkanın açılmaması şok etkisi yarattı.

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı