45 Yaşın üstünde baba olmak riskli

100 bin çocuk arasında yapılan araştırmaya göre, 45 yaşın üzerinde baba olanların çocukları 25–30 arasındakilere göre 2 kat daha fazla ölüm oranına sahip.

TIMETURK.COM - Bilim adamları 1980 ve 1996 yılları arasında doğmuş çocuklar üzerinde yaptıkları istatistiki araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı. Araştırmaya göre, 45 yaşından sonra baba olanların çocukları 25-30 yaşları arasında evlat sahibi olanlara göre, ergenliğe ulaşmadan, 2 kat daha fazla ölüm oranına sahip.

Araştırmacılar, yaşlı babaların çocukların otizm, şizofreni ve epilepsi (sara) yanında doğuştan hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi. Batı’da bu büyüklükteki ilk araştırmanın sonuçlarını uzmanlar, yaşın ilerlemesiyle spermlerin kalitesinin düşmesiyle ilişkili olduğunu düşünüyor.

1980’den sonraki 16 yıl içerisinde doğan 100 bin çocuğun 830’u 18’den önce (Büyük bir kısmı 1 yaşının altında) hayatını kaybetti. Çocukların ölüm nedenlerinin çoğunluğu kalp rahatsızlıklarıyla ilintili. Aynı zamanda ölümler arasındaki kazaların oranın da yüksek olmasını uzmanlar, artan otizm, sara ve şizofreni riskiyle açıklıyor.

Avrupa Epidemiyoloji Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre, 19 yaşının altında babaların da çocuklarının ölüm oranın yüksek olduğu ortaya çıktı. Telegraph’ın haberine göre, bu yüksek oranın nedeni kötü beslenme ve ebeveynliğin genç anne-babalarda yaygın oluşu.

Aynı veriyi kullanan başka bir araştırmada da, yaşlı babaların çocuklarının genç babalara oranla 4 kat daha fazla Down’s Sendromu’na yakalanma riski taşıdığı sonucuna ulaşıldı. Araştırmalarda bu oranlarla ilgili artan yaşla sperm kalitesinin düşmesiyle arasındaki neden sonuç ilişkisine dikkat çekildi.

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka