Bilim ve Sağlık Haber Ajansı / Erkan DOĞAN
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi AdliTıp Anabilim Dalı , Adli Bilimciler Derneği Psikoloji Komisyonu ve Gazi Üniversitesi Psikoloji bölümü tarafından Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde dördüncüsünü düzenlediğimiz “Adli Psikoloji Sempozyumunun” birincisi, 2014 yılında “Adli Psikoloji Günleri “olarak düzenlenirken son 3 yıldır sempozyum olarak genişletilmiştir. Bu genişlemeye bağlı olarak katılımcıların artması dikkat çekicidir. Bilim dallarının gelişmesine bağlı olarak adli psikoloji alanı da gelişmekte, tüm disiplinlerle ilişkili olarak ve gün geçtikçe önemi daha da anlaşılmaktadır. Bu alanda çalışanların bir araya gelerek çalışma ve bilgi birikimlerini paylaştığı bu sempozyumunun açılış konuşmasını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan yapmıştır. Akabinde Ölüme Felsefi Bakış başlıklı açılış konferansını Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı gerçekleştirmiştir.
Sempozyumun 1. Oturumunda “Cinsellik ve Şiddet Davranışı” teması ile Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan’ın oturum başkanlığında Prof. Dr. Şennur Tutarel Kışlak Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan ve Psk. Sinan Tetik konuşmalarını gerçekleştirmişlerdir. Bu oturum, şiddet genel başlığı altında kadına yönelik şiddet ve evlilik içi şiddet ele alınmıştır. Kadına yönelik şiddet kadın varoluşuna yönelik olup aslında kadın ve erkeğin bir arada toplumsal varoluşa yönelik bir tehdittir. Bu tehdit toplumsal düzeyde her zeminde mutlak irdelenmesinin ve değerlendirilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır.
“Adli Bilimler: Çok Bilimlilik-Çok Kurumluluk” temalı 2. Oturum ise Prof. Dr.Hamit Hancı’nın başkanlığında Uzm. Hem. Dilek Tektaş, Yrd. Doç. Dr. Sertaç Ak, Prof. Dr. Yasemin Özkan ve Uzm. Psikolog Gülçin Orhan’ın sunumları ile adli bilimlere çok yönlü bir bakış açısı sunulmuştur. Bu kapsamda oturumda adli psikoloji ve felsefi, adli sistemde sosyal hizmet uygulamaları, çocuk izlem merkezleri ve Munchausen Sendromu ele alınmıştır.
Sempozyumun 3. Oturumu olan “Adli Psikoloji Uygulamaları” başlıklı oturum Prof. Dr. Yasemin Özkan’nın başkanlığında Arş. Gör. Özlem Ergin, Yrd.Doç.Dr. Aygül Nalbant, Uzm. Psk. Serap Görücü ve Dt. Dr. Bülent Özdoğan’nın katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Oturumda adli değerlendirmede kullanılan temaruz ölçekleri, adli psikolojide vaka örnekleri, Hükümlü ve tutuklulara yönelik psikososyal faaliyetler ile insandışılaştırma kavramı ayna nöronlar kavramı ile birlikte ele alınmıştır.
12 Mayıs 2017 Cuma günü son oturumda Gazi Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Hatice Demirbaş’ın başkanlığında “Sözel ve poster bildiri “oturumu gerçekleştirilerek günün kapanışı yapılmıştır. 13. Mayıs 2017 Cumartesi günü “Farklı Bakışlar I” temalı 4. oturum Prof. Dr. Gürol Cantürk başkanlığında Doç.Dr. Hatice Demirbaş’ın, Uzm .Psk. Şeyma Sipahioğlu’nun, Uzm. Psk. Gülşah Kale’nin ve Psk. Nihan Turgut’un sunumlarıyla gerçekleştirilmiştir. Hükümlü ve tutuklularda özkıyım, dövme yaptıranlarda psikolojik sorunlar, psikolojik otopsi ve Hastanede çalışan hemşire ve sağlık personeline yönelik sosyal iyi olma hali ölçeği ile toplulıuk yeterlilik ölçekleri çalışmaları aktarılmıştır.
Sempozyumun “Farklı Bakışlar II” temalı 5. Oturumunda Prof. Dr. Şennur Tutarel Kışlak başkanlığında Prof. Dr. Gürol Cantürk, Uzm. Psk. Belgin Üstün Güllü, Yrd. Doç. Dr. Seda Bayraktar ve Uzm. Psk. İsmail Altan Tülü konuşmalarını gerçekleştirmişlerdir. Adli psikiyatride Tedbirler, Ebeveyn Yabancılaştırması, Kardeş katillerin profillemesi ve Çocuk Cinsel İstismarcılarında suç analizi: Bir Türkiye Örneklemi temalı konular ele alınmıştır.
Sempozyumun son oturumu olan 6. Oturumda “Adli Bilimler ve Medya” teması Yrd. Doç.Dr. Seda Bayraktar başkanlığında Av. Devrim Karakülah, Akademisyen-Yazar Sefer Darıcı ve Ds. Uzm. Sosyolog Yakup Koçak tarafından yapılan konuşmalar ile sonlandırılmıştır. Oturumda sosyal medya kaynaklı sorunların hukuki değerlendirilmesi, subliminal mesajların etkileri ve denetimli serbestlik uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.
Hazel Çöli “Kıbrıstaki Üniversite Öğrencilerinde Suç Korkusu” adlı çalışması ile Doç. Dr. Hatice Demirbaş’dan poster bildiri birincilik ödülünü almıştır. Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan sempozyumdaki katkılarından ötürü Uzm. Hemşire Dilek Tektaş ve Arş. Gör. Özlem Ergin’e ödül belgelerini taktim etmiştir.
Sempozyum adli psikoloji alanında yapılan farklı tür çalışmaları içermesi ve adli psikoloji kapsamının tanıtılması adına verimli bir sempozyum olduğu düşünülmektedir. Sempozyuma ilişkin talep ve beklentiler oturumu ile sempozyum sonlandırılmıştır.