Tekrar Merhaba Sevgili Arkadaşlar. Beklenen an artık geldi ve tercih zamanı kapımıza dayandı. Ek yerleştirme süreci başladı. Adaylar 5 Ekim-9 Ekim tarihleri arasında tercihlerini yapacaklar ve kesinlikle ek yerleştirmenin tarihi uzatılmayacak. ÖSYM web sitesinde ek yerleştirme kılavuzu yayıma girdi, kitapçıklar ise 5 Ekim tarihinde, ÖSYM'nin, sitesinde belirttiği başvuru merkezlerinden 3 TL karşılığında temin edinilebilecek. Başvurular, yine ÖSYM'nin bildireceği başvuru merkezlerinden ya da internet üzerinden kişisel olarak yapılabilecek.
- Bu yıl ek yerleştirmede adayları 161 Bin civarında kontenjan bekliyor. Bu kontenjanın 16 Bin kadarlık kısmını yeni açılan kontenjanlar oluşturuyor. Yani bu demek oluyor ki, 16 Bin kontenjan tüm adaylar tarafından tercih edilebilecek, çünkü biliyorsunuz ki, taban puanı olmayan bölümler her aday tarafından, tercih listesinde istenilen yere konabiliyor.
- İlk yerleştirmede bir yere yerleşen adaylar, hem lisans ve önlisans hem de açıköğretim bölümlerini tercih etme hakkına sahip olamayacaklar. Fakat, ilk yerleştirmede hiçbir yere yerleşemeyen ve sadece özel yetenek sınavı ile bir yere yerleşen adaylar, hem lisans, hem ön lisans, hem de açıköğretim bölümlerini tercih edebilecekler.
-4 yıllıklarda, puanınıza eşit ve puanınızın altında olan bölümleri tercih edebilecek, 2 yıllıklarda ise TABLO 3A'da böyle bir şart aranmayıp, sadece TABLO 3B'de bu koşula uyacaksınız.
-Meslek Liseliler de ise, sınava giren, girmeyip sınavsız geçişe başvuran ve 145 baraj altında puan alanlar, sadece TABLO 3A'dan,
145-165 puan aralığında alanlar ise, hem TABLO 3A hem TABLO 3B'de bulunan kendi alanları ve kendi alanları dışındaki bölümler ile
TABLO 4'te bulunan Açıköğretim bölümlerini seçebilecekler.
-Meslek Liseliler kendi alanlarında tercih yaparken, kılavuzda belirtilen önceliklere dikkat edecekler.Öncelikler ÖSYM kılavuzunda ilk sayfalarda verilen genel bilgilerde mevcuttur. Ayrıca, kılavuzda bölümün yanında puan yerinde farklı bir ifade yer alacaktır. Mesela bölümün yanında görülen 09,2,D,90 ifadesinde;
09:bu yıl mezun olan adayın ilk yerleştirmede bu bölüme yerleştiğini
2:Hangi lise türünden mezun olarak yerleştiğini
D:Kendi mesleki bölgesinin dışında (METEB) bir okula yerleştiğini, mesela öğrenci Aydın'lı ama Isparta'ya yerleşiyor.(Kendi bölgesinde yerleşmiş ise "İ" harfi yazar.)
90:Hangi yıl doğduğunu gösteriyor.
-Meslek Liselilerin ek yerleştirmedeki önceliklerinde; bu yıl mezun olanlar, kendi şehir ve ilçesindeki bölümü seçenler, daha öncelik verilen liseden mezun olanlar ve yaşça daha genç olanlar, diğer meslek liselilerin önünde yerleştirilme hakkına sahip olacaklar. Onlardan sonra öbür meslek liselilerine sıra gelecek.
-Yalnızca 8 tercih hakkı bulunacak ve yukarda özellikle belirttiğimiz puan koşullarına uymayanların tercihleri kabul edilmeyecek.
305 puanınız var, siz 305 ve 305'ten aşağıdaki bölümleri tercih etme hakkına sahipsiniz. (4 yıllık ve 2 yıllıklarda TABLO 3-B)
307 puan olan bölümü tercih ederseniz, o bölüme kontenjanı dahi olsa yerleşemezsiniz.
Sizlerde genel olarak daha önceki yazılarımda belirtmiş olduğum bilgileri, son kez tekrar belirttim. Lütfen, bu koşullara ve ayrıntılara çok ama çok dikkat ederek tercihlerinizi bildiriniz. Tercihlerinizi kontrol ettikten sonra, son kez mümkünse rehber danısmanınıza da gösterin ve fikrini alın. Tercihlerinizi yazarken, kodlamaya ayrıca özen gösteriniz, yoksa yapacağınız en ufak bir kod hatası sizi açıkta bırakabilir. Tercihlerinizi kişisel internet ortamında yaparken, defalarca inceledikten sonra Ösym'ye gönderin, yoksa en ufak bir hata da siz sorumlu tutulacaksınız.
-Kılavuzda en çok açık, fizik,kimya ve biyoloji bölümlerinde görülüyor. Bu bölümü seçecek olan adaylar, bu kadar açık bırakan bu bölümlerin ilerde Türkiye'deki geleceğini düşünerek tercihte bulunmalıdırlar.
-İktisat ve İşletme bölümleri taban puanı oluşmuş ama çok açık bırakan bölümlerden bazıları. Özellikle, İktisat'a yerleşme ihtimali, puanı itibariyle, İşletme'den daha fazla gözüküyor. Ayrıca ikinci öğretim seçeneğinde de, İktisat'ı kazanma şansı yine işletmeye göre daha fazla kendini gösteriyor.
-Öğretmenlik bölümleri kazanma şansı geçmiş yıllarda olduğu gibi, yine kısıtlı olacak gibi gözüküyor.
-Bazı devlet üniversitelerinde yeni açılan "Fen programları" bölümü dikkat çekiyor. Bu bölüm, büyük ihtimalle, çok fazla açık bırakan, fizik, kimya ve biyoloji bölümleri tek bünyede toplayabilir. Tercih edildiği takdirde puanının çok yüksek olacağını düşünmüyorum.
-Vakıf Üniversitelerinde açık bırakan "yüzde 25" ve "yüzde 50" burslu bölümler dikkat çekiyor. Vakıf düşünenler, sadece ücretli bölümlere yönelmesinler, yarı burslu kazanma ihtimallerini deneyip, maddi açıdan daha uygun şekilde üniversitede eğitim görmeyi planlamalıdırlar.
-Tercih sıranıza okumak istediğiniz bölümleri ekleyin. Kimsenin sizi etkilemesine müsade etmeyin ama ailenize, hocalarınıza fikir danışmayı da ihmal etmeyin. Aksi takdirde 2011 Öss'yi düşünmek zorunda kalabilirsiniz.
Sizlere daha önceki yazımda ek yerleştirmede birçok önemli noktaya değindiğim için, bu yazıda daha fazla ayrıntıya gerek duymuyorum. Sizler kılavuzu alıp, detaylı şekilde incelerseniz, size belirttiğim birçok noktayı ve fazlasını bulabileceksiniz. Gerçekten, iş, klıavuzu okumaktan geçiyor. O yüzden geleceğiniz ile ilgili son kararı verirken, herşeyi tam anlamıyla halledin, içiniz rahat bir şekilde tercihinizi teslim edin.
Bana sorularınz gelmeye devam ediyor. Son zamanlarda, sorularınıza hemen cevap yazamadığım için, onlara geç cevap vermek durumunda kalıyorum. Bazı arkadaşlar, defalarca mail atıyorlar ama ,bilin ki bana, 1 tane atmanız bile yeterli oluyor. Fakat, zamanında veya hiç gönderemediğim mailleriniz olduysa sizlerden özür diliyorum, çünkü bazı maillerin araştırması ve cevabı biraz zaman alabiliyor. Sizler sorularınızı oss_dogrutercih@mynet.com adresine göndermeye devam edebilirsiniz.
Sizlere başarılı bir tercih dönemi ve sonunda mutluluk dolu bir gelecek diliyorum..
Herşey gönlünüzce olsun..
Tercih sürecinden sonra görüşmek dileğiyle, tüm adaylara büyük kolay gelsin.. Hoşçakalın..