100 bin kişiye 1 psikiyatr düşüyor

Dünya Sağlık Örgütünün 41 ülkeden alınan bilgilere dayanarak yayımladığı rapora göre, İsviçre’de 100 bin kişiye 30 psikiyatr düşerken, bu sayı Arnavutluk’ta 3, Türkiye’de ise 1 olarak belirlendi.

NTV - Ruhsal hastalıkların tedavisinde Avrupa ülkeleri arasında büyük farklılıklar var.

Kopenhag’da yayımlanan WHO raporunda, Avrupa’da 100 bin kişiye düşen psikiyatr sayısının ortalama 9 olduğu, bu alanda yapılan yatırımlar ve ruhsal hastalıkların tedavi şekillerinde de ülkeler arasında önemli farklılıkların ortaya çıktığı belirtildi.

Arnavutluk ve Türkiye’nin yanı sıra İngiltere ve İtalya gibi bazı gelişmiş ülkelerde ve İspanya’nın bazı bölgelerinde bu hastalara hastanelerde ayrılan yatak sayısının yetersiz olduğu da raporda yer aldı.

Raporda, sağlık sistemindeki farklılıklar nedeniyle Fransa, Belçika, Almanya ve Hollanda’ya nazaran Türkiye ve Arnavutluk’ta gelişmiş hastanelerde tedavi görme konusunda sıkıntılar olduğu belirtildi.

Gelişmekte olan ülkelerde 4 hastadan en az 3’ünün tedavi göremediği kaydedilen raporda WHO, birçok ülkenin sağlık bütçesinin yüzde 2’sinden azını ruh hastalıklarının tedavisine ayırdığını belirtti ve hükümetlere ruh sağlığı konusuna daha fazla para ayırma çağrısında bulundu.

Ülkelerin, uygun tedavi ve ilaç sağlaması durumunda on milyonlarca kişinin tedavi edilebileceğini vurgulayan WHO, gelişmekte olan ülkelerin her yıl kişi başına sadece 20 sent (yaklaşık 30 kuruş) ayırarak şizofreni, iki uçlu duygudurum bozukluğu, depresyon ve alkol bağımlılığında gerekli tedaviyi sağlayabileceğine dikkati çekti.

WHO’nun Avrupa Bürosunun ruh sağlığıyla ilgili bölge danışmanı Dr. Matt Muijen, aile hekimlerinin ruhsal sorunlara zamanında tanı koyamadığı zengin ülkeler başka olmak üzere bu konuda birçok açığın olması nedeniyle raporda “harekete geçme” çağrısında bulunulduğunu söyledi.

Örgütün Avrupa’dan sorumlu bölge müdürü Dr. Marc Danzon da genel anlamda gelişmeler kaydedilse de, bölge genelinde tedavi ve hizmetler konusunda çok büyük eşitsizlikler olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikiyatri Haberleri