Akay Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Tolga Ecemiş, doğum sonrası depresyonun şiddetinin hafif ve kısa süreliden çok ağır ve uzun süreliye kadar değişiklik gösterdiğini belirtti. Op. Dr. Ecemiş, her on anneden birinin doğum sonrası depresyona girdiğini söyleyerek, "PND'nin belirtileri şiddetine bağlıdır. Bu durumdaki kişi günlük yaşamın getirileriyle başa çıkmakta her geçen gün biraz daha zorlanabilir. Bu anneler korku ve umutsuzluk hissedebilirler. Bazı anneler ise panik atak geçirebilirler veya çok gergin ve alıngan olabilirler" dedi.
Ayrıca annelerin iştahlarında ve uyku düzenlerinde de değişiklik olabileceğine işaret eden Op. Dr. Ecemiş, "Çok ağır durumlarda psikotik bozukluklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumdaki anne günlük yaşamını sürdürmekte zorlanır, düşüncelerinde ve davranışlarında anormallikler görülebilir. Çok ağır durumlarda kendisine, bebeğine ya da başkalarına zarar verme düşüncelerine sahip olabilir" diye konuştu.
İlacı aile desteği
Op. Dr. Ecemiş, aileden ve arkadaşlardan gelecek olan her türlü yardım annenin bu dönemi çabuk ve kolay atlatmasına yardımcı olacağını belirterek, "Özelliklede eşin anlayışlı ve paylaşımcı olması durumun daha hafif geçmesini sağlayacaktır. Ancak depresyonun ağır olduğu durumlarda ise mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir" dedi.