Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu tarafından engelli bireylerin fiziksel aktivite gereksinimine dikkati çekmek ve alanda çalışan meslek elemanları arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla "1. Ulusal Engelli Bireyler İçin Fiziksel Aktivite Çalıştayı" düzenlendi.
Çalıştayın açılışında konuşan ÇOMÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kamil Özer, bütün yaşlardaki engelli bireylerin fiziksel aktiviteye gereksinim duydukları, ancak bu gereksinimlerin yeterince karşılanamadığının bilindiğini belirterek, " Özel eğitim okullarında beden eğitimi öğretmen sayısının ve ders saatinin yetersizliği, özel eğitim ekibi içinde beden eğitimi öğretmeninin bulunmayışı, okul dışı spor faaliyetlerinin, engelli bireylere yönelik rekreatif etkinliklerin yok denecek kadar az olması gibi nedenlerle engelli bireyler fiziksel aktiviteye yeterli katılım gösteremiyor. Engelli bireylerin fiziksel aktivite gereksinimine dikkat çekmek ve alanda çalışan meslek elemanları arasında işbirliği geliştirmek amacıyla düzenlenen "1. Ulusal Engelli Bireyler İçin Fiziksel Aktivite Çalıştayı"na 30 farklı üniversiteden öğretim elemanları ve öğrenciler, Milli Eğitim Genel Müdürlüğü'nden ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nden temsilciler, beden eğitimi öğretmenleri, engelli bireyler ve aileleri katılıyor. Uluslararası Engelliler Fiziksel Aktivite Federasyonu başkanının konuk konuşmacı olarak davet edildiği çalıştay 3 gün devam edecek. Çalıştay sonucu oluşturulan sorun saptama ve çözüm yolları önermeye yönelik raporların yayın haline getirilerek üniversitelere, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne, Milli Eğitim Bakanlığına ve ilgili diğer kuruluşlara gönderilecek" dedi.
Çalıştay'da açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ali Akdemir ise etkinliğin önemine değinerek, "Genel anlamda insanların kişisel aktivite yapmaya yaşları olduğu gerçekliğinden hareket ettiğimiz zaman engelliler için kişisel aktivitenin çok daha anlamlı olduğunu söylememiz gerekir. Çanakkale hakikatten toplumsal duyarlılığı olan, toplumsal konulara duyarlı reaksiyonel bir kenttir. Dolayısıyla bunun içinde konumlanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi de öyle bir üniversitedir. Toplumsal konulara, sorunlara ya da çok ilgi gösterilmeyen konulara. Zira o insanlar görme konusunda, işitme konusunda, ortopedik konuda ya da başka konularda fedakarlıkla yaşayan insanlar. Yani görme konusunda fedakarlıkla yaşayanlar diye belki de onları çağırmam gerekiyor, isimlendirmek gerekiyor ama yaygın tabir engelliler olduğu için herhalde bunu şimdi uygulamamız gerekiyor. Bu konuda hakikatten katılım özelliğine baktığımız zaman, portföyüne baktığımız zaman çok geniş bir yelpazeye karşılık geldiğini görmekteyiz. 37 üniversiteden öğretim üyesi arkadaşlarımızın katılımını görmekteyiz. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencilerimiz var. Tabii ki o bölümün öğretim elemanları var. Engellilerle ilgili spor federasyonundan temsilciler var. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, Başbakanlık Özürlüler İdaresi'nden ve yanı sıra beden eğitimi öğretmenliğince bu çalıştayımıza iştirak etmiş oluyorlar" dedi.
Çalıştayın temalarının çok anlamlı olduğunu da belirten Rektör Akdemir, " Engelli bir fiziksel aktivite alanında meslek elemanı yetiştirme, spor aktivitelerinin yaygınlaştırılması, beden eğitimi dersinde engelli öğrencilerin kaynaştırılması, özel eğitim sınıf ve okullarında beden eğitimi dersleri için gerekli düzenlemelerin yapılması, Birleşmiş Milletler Engelli Bireylerin Hakları Sözleşmesi doğrultusunda engelli bireylerin fiziksel aktiviteye katılımı konusunda yapılacak düzenlemelerle ilgili hakikatten üniversite aracılığıyla spor aktivitelerinin yaygınlaştırılması için modern ve laboratuar oluşumu gibi hakikatten engelli bireylerin yaşadığı sorunların çözümüne ve bu alandaki eğitim portföyü oluşturulmasına, içeriğin oluşturulmasına anlamlı katkılar sağlayacaktır. Tabii genel anlamda spor konusuna özel anlamda da engelli insanlar için spor konusuna fiziksel açıdan yaklaşmak herhalde bir
zaruretten, zorunluluktan kaynaklanıyor olsa gerek. Çünkü hem spor konusu hem de engelliler için spor konusu sadece spor ekiplerinden yararlanmayı gerektirmiyor" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Daire Başkanlığı Şube Müdürü Nihat Ertem de konuşmasında özel eğitim, rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan çocukların sayısının tahminlerinin üzerine çıktığını bildirdi. Ertem, seçilen konunun çok önemli olduğunu, bunun lokal olarak değil, ulusal görülmesi gerektiğini ifade ederek, "Resmi rakamlara göre Türkiye'de şu an itibariyle eğitim çağında olan çocuklardan 1 milyon 200 bine yakınının
engele dönük sıkıntıları var. Bu çalışmalarımızı, Milli Eğitim Bakanlığımızın etkili çalışmaları ve bütçe tahsisiyle yürütmeye gayret ediyoruz. Eğitim çalışmalarımız son derece etkin vaziyette devam etmektedir'' dedi. Bu öğrencilere ulaşmak için Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü ve Rehberlik Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Ertem, ''Özellikle özel eğitim, rehabilitasyon merkezlerimizde eğitim alan çocuklarımızın sayısı tahminlerimizin üzerinde çıkmıştır. Ülkemizin her bölgesinde etkinlik ve çalışmalar sürmeye devam etmektedir'' diye konuştu.
30 üniversiteden öğretim elemanları, öğrenciler ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden temsilcilerin yanı sıra beden eğitim öğretmenleri, engelli bireyler ve ailelerinin katıldığı çalıştayın üç gün devam edeceği açıklandı.
Haber Siteleri