Psikoloji biliminin en temel amacı insanı anlamaktır. Bu doğrultuda pek çok teori ortaya atılmış ve görüş bildirilmiştir. Bununla birlikte kısa psikoloji tarihi incelendiğinde, insanların güçlü yanlarının ve olumlu özelliklerinin incelenmesinin ihmal edildiği gözlenmektedir.
1998 yılı, pozitif psikoloji yaklaşımının gelişimi açısından bir milat olarak kabul edilmektedir. Bu tarihten itibaren tüm dünyada pozitif psikoloji yaklaşımı gündeme alınmaya başlamıştır. Bu yeni yaklaşım, o tarihten bugüne geçen kısa sürede, beklenenin ötesinde bir ilgiyle karşılanmış ve psikoloji alanından pek çok akademisyenin ilgisini çekmiştir. Bu ilgiye paralel olarak, birçok ülkede kongreler, konferanslar düzenlenmiş, akademik dergiler yayına başlamış ve çeşitli üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programları açılmaya başlamıştır.
Ülkemizde de bu konuda gelişmeler olmaktadır. Artık birçok üniversitede lisans düzeyinde pozitif psikoloji dersleri açılmaktadır. Lisansüstü düzeyde ise pek çok yüksek lisans ve doktora öğrencisi pozitif psikoloji konularını çalışmaktadır. Ruh sağlığı profesyonellerinden, psikiyatristler, psikologlar ve psikolojik danışmanlar, pozitif psikoloji kapsamındaki, yaşamın anlamı ve amacı, umut, psikolojik iyi oluş ve yaşam kalitesi gibi konularda kitaplar yazmakta ve konferanslar vermektedirler. Tüm bu gelişmeler sevindirici niteliktedir.
Üsküdar Üniversitesi de, pozitif psikoloji ile ilgili çalışmalara büyük önem vermekte ve bu alanın gelişimi ile ilgili öncülük yapmaktadır. Bu kapsamda, üniversite bünyesinde bir “Pozitif Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin açılması çalışmaları sürmektedir. Bir başka güzel gelişme ise 28-30 Nisan 2016 tarihleri arasında Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenecek olan uluslararası nitelikteki 1. Avrasya Pozitif Psikoloji Kongresi’dir. Kongrenin ülkemizde, pozitif psikolojinin gelişimine önemli katkılar sağlayacağını umulmaktadır. Konu ile ilgili çalışan, yurt içinden ve yurt dışından birçok akademisyen kongreye konuşmacı olarak davet edilmiştir. Konferanslar, paneller, çalıştaylar ve bildiri sunumlarıyla, oldukça zengin bir içerikle katılımcıların karşısında olunması planlanmaktadır. Kongrenin teması, “Daha İyi Bir Yaşam İçin Pozitif Psikoloji” olarak belirlenmiştir. Bu bilimsel etkinlik vesilesiyle, bu alanda çalışan akademisyenlerin bir araya gelmeleri, tanışmaları ve bilgi alışverişinde bulunmaları amaçlanmaktadır. Kongre ile ilgili detaylı bilgilere www.ppcongress2016.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Nisan ayında görüşmek dileğiyle,
Dr. Tayfun Doğan
dogantayfun@msn.com