Psychology Kurdî’nin 6. Sayısı Okuyucularıyla Buluştu
İlk kürtçe psikoloji dergisi ‘Psychology Kurdî’nin yeni sayısı çıktı. 6. Sayısı ile okuyucularının karşısına çıkan dergi, bu sayıda ‘Madde ve Madde Bağımlılığı’ konusunu dosya konusu olarak ele alıp, bu alanla ilgili dikkat çekici iki röportaj ve içeriği zengin yazılar ile okuyucuları ile buluşuyor.
Bu sayıda;
Prof.Dr.Dr. Jan Îlhan KIZILHAN “Nexweşiya Stresê ya Piştî Travmayê û Bengîtiya Dermanên Êşbir” adlı makalesi ile travma sonrası stres bozukluğu ve ağrı kesici ilaçlar arasındaki ilişkiye değiniyor.
Prof. Dr. Melek GÖREGENLİ “Azmûna Derûnnasiyê li gel Meseleya Kurdan” adlı yazısında psikologların kürt sorununa ilişkin sorumluluğunu eleştirel bir bakış açısı ile ele alıyor.
Psikiyatrist Dr. Özgür ÖĞÜTCEN, “Helwest û Nîşêt” adlı yazısında Lacancı bakış açısı ile psikanaliz konusuna değinirken, psikanalizin bize ne vaat ettiğine dair de açıklamalarda bulunuyor.
Madde ve madde bağımlılığı konusunda yaptıkları çalışmalar ile adından çok söz ettiren Prof. Dr. Kültegin ÖGEL ile Psikolog Ebru AKKOYUN bir söyleşi gerçekleştirmiş ve bu söyleşide madde ve madde bağımlılığı konusu çok geniş bir şekilde ele alınmıştır.
Psikolog Rewşen REMAKÎ “Alkol, Alkolîzm û Bengîtiya Alkolê” adlı yazısında alkol, alkolizm ve alkolün kötü kullanımına dair aydınlatıcı bilgiler sunup alkol tedavisi üzerine okuyuculara bilgiler sunmaktadır.
Psikolog Siyabend ASLAN “Bengîtiya Madeyan bi Kesên Kamil re” adlı yazısında madde, madde kullanımı, bağımlılık, bağımlılık yapan maddeler konularına yer verirken daha çok ergenler üzerinde olan etkilerine değinmiştir.
Sosyal Hizmet Uzmanları Erdal ALADAĞ ve Gulperî GÜNDÜZ “Pîşeya Xizmeta Civakî di Tedawiya Bengîtiya Madeyan de” adlı yazılarıyla madde bağımlılığı ve madde bağımlılığının tedavisi konularını sosyal bilimlerin bakış açısı ile değerlendiriyor.
Brezilya’da madde ve madde bağımlılığı üzerine çalışmalar yapan Psikolog Dr. Raquel Barros ile Psikolog Yasin DUMAN bir söyleşi gerçekleştirmiş ve bu söyleşide Barros tecrübelerini, Breziya’da bu alanda yaptığı çalışmaları değerlendirmiş.
Psikolog Leyla NISÊBÎNÎ, “Nexweşiyên Derûnî û Bengîtiya Madeyan” adlı yazısında madde bağımlılığı ve psikolojik hastalıklar arasındaki ilişkiye değiniyor.
Psikolog Samed DOĞAN, “Taybetmendiyên Hevdîtinên bi Kesên Bengî re” adlı yazısında madde bağımlıları ile yapılan görüşmenin esasları üzerinde aydınlatıcı bilgiler sunuyor.
Psikolog Mihemed Elî ALÛCÎ “Bîrdoziya Kesayetiyê ya Derûnkolînerî ya Sigmund Freud” adlı yazısında Sigmund Freud’un psikanalizine dair açıklamalarda bulunup, psikanalizin temel kavramlarını ayrıntılı bir şekilde okuyucularla paylaşıyor.
Bunların dışında Zihinsel Engelliler Öğretmeni Wehab ŞEHÎN “Piştevaniya Perwerde û Hîndekariyê Ji bo Zarokên Astengdar” adlı yazısıyla, Pedagog Meryem AYDOGAN ‘Nexweşiyên Spektrûm yên Otîzmê’ adlı yazısıyla, Psikolog Derûnnas Gulistan BARIK “Du fîlmên Balkêş li ser Bengîtiyê -Requiem for a Dream û Trainspotting” adlı yazısıyla 6. Sayıda yer alıyor.
Psychology Kurdî dergisini kitapevlerinden ve www.pirtukakurdi.com, www.ajansjj.com, www.kurtcekitap.com, www.jederk.com internet sitelerinden temin edebilirsiniz.
Kaynak:Aktüel Psikoloji
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.