1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Psikoloji Bilimi Savaşların Neresinde?

Psikoloji Bilimi Savaşların Neresinde?

Arş. Gör. Mehmet Karasu ve Dr. Çağatay Çoker tarafından hazırlanan bu inceleme; psikoloji biliminin savaşlarla ilişkisini incelemek ve farklı yönleriyle tartışmak amacıyla iki aşamada gerçekleştirilmiştir.

A+A-

Başlangıcından günümüze Kuzey Amerika odaklı modern psikoloji disiplini çeşitli biçimlerde savaşlarla ve ordularla tamamlayıcı bir ilişki içindeymiş gibi görünmektedir. Söz gelimi savaşlar ve orduların ihtiyaçları, psikoloji disiplininin pozisyonunu ve etkinlik alanlarını kendi lehine biçimlendirirken; psikoloji bilimi de bu süreçte ordular üzerinden teorik ve uygulamalı alanlarında bir dizi yeniliğe ve gelişmeye kavuşmuş gibidir. Diğer yandan psikoloji ile savaşlar ve ordular arasındaki bu ilişki mevcut ekonomik sistem, yaygın bilimsel ve siyasal iklim ve teknolojik gelişmelerle de doğrudan ilişkili görünmektedir.

Bu inceleme psikoloji biliminin savaşlarla ilişkisini incelemek ve farklı yönleriyle tartışmak amacıyla iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada, Birinci Dünya Savaşı’ndan başlayarak günümüze kadar meydana gelmiş geniş çaplı savaşlar üzerinden Kuzey Amerika odaklı ana akım psikoloji biliminin pozisyonları literatür taramasıyla incelenmiştir. İkinci aşamada ise 1989’dan bu yana Amerikan Psikoloji Derneği’ne (yaygın kullanımıyla APA) bağlı olarak yayımlanan Askeri Psikoloji Dergisi’nde yer alan araştırmalar konularına göre incelenerek, ana akım psikoloji biliminin bir alt çalışma sahası olan askeri psikoloji alanındaki eğilimler araştırılmıştır.

Makalenin Devamı için tıklayınız

Bu haber toplam 14840 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.