1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. ÖSS de psikoloji ders konuları çıkarıldı

ÖSS de psikoloji ders konuları çıkarıldı

(ÖSYM) liselerin 4 yıla çıkarılması ve haftalık ders çizelgesindeki değişiklikler nedeniyle 2009 yılında yapılacak ÖSS de Daha önce 5 Psikoloji sorusunun yöneltildiği testten bu konular çıkarıldı.

A+A-
SABAH & Samanyoluhaber.com - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) liselerin 4 yıla çıkarılması ve haftalık ders çizelgesindeki değişiklikler nedeniyle 2009 yılında yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı öncesi test ağırlıklarını yeniden belirledi. En önemli değişiklik Türk Edebiyatı, Psikoloji ve Coğrafya sorularının bulunduğu Edebiyat-Sosyal Bilgiler testinde yapıldı. Daha önce 5 Psikoloji sorusunun yöneltildiği testten bu ders konuları çıkarıldı. Adaylara 21 Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkçe Matematik alanında okutulan 9 Coğrafya sorusu yöneltilecek. Matematik 2 testinde de bir değişiklik yapıldı. Matematik ve geometri konularının yer aldığı bölüme bir de "analitik geometri" eklendi.
 
ÖSS öğrencileri zora zoktu
Ortaöğretim kurumlarında yapılan müfredat değişikliğinin ÖSS'ye yansıtılması öğrencileri mağdur etti.
Lise eğitiminin 4 yıla çıkarılmasının ardından müfgredatta yapılan değişikliklerin ÖSS sınavına yansıtılması öğrencileri mağdur etti. Öğrencileri mağdur eden 2-3 aydır çalıştıkları konuların sorulardan çıkarılması oldu.
 
Fen soruları eşitlendi
 
Yeni müfredat gereği ÖSS'de yapılan en önemli değişiklik fen testlerindeki soru sayısının eşitlenmesi oldu. Daha önceki sınavlarda fizikten 13, kimyadan 9, biyolojiden 8 soru geliyordu. Şu anda fizik dersinin ağırlığı kaldırılarak 3 dersin de 10'ar soru olmasına karar verildi. Bir diğer değişiklikle matematik içerisine analitik geometri dersinden 3 soru eklendi. Uzmanlar ve öğrenciler ağır bir konu olan matematik alanına analitik geometrinin de eklenmesini ek yük olarak değerlendirdi.
 
Bölüm alanları değişecek
 
Pianalitik Dershanesi'nden Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, soru sayılarındaki değişikliğin bazı bölümlerinin alanın değişeceğinin işareti olduğunu söyledi. Soru sayılarındaki değişmenin öğrencilerin çalışma sistemi etkilemeyeceğini belirten Baykal, "Öğrenciler, bazı konulara daha fazla ağırlık vermek zorunda kalacaklar. O konulara zaten çalışılıyordu. Soru sayısı çok dert edilmemeli" dedi.
Analitik geometriden soru gelmesinin daha önce mezun olan öğrencileri zora sokacağını kaydeden Baykal, öğrencilerin analitik geometri dersinin konularına ağırlık vermeleri gerekeceğini söyledi. Analitik geometrinin bilgiye dayalı ders olduğunu ifade eden Baykal, analitik geometriden 3 soru geleceğini hatırlattı.
Biyoloji sevindirdi
 
Baykal, "Yeni müfredat gereği ÖSS'de yapılan en önemli değişiklik fen testlerindeki soru sayısının eşitlenmesi oldu Daha önceki sınavlarda fizikten 13, kimyadan 9, biyolojiden 8 soru geliyordu. Şu anda fizik dersinin ağırlığı kaldırılarak 3 dersin de 10'ar soru olmasına karar verildi. Bu da biyolojinin etkisini arttırdı. Zaten öğrenciler bütün bu derslere aynı derecede çalışıyordu" bilgisini verdi.
 
Psikoloji seçmeli ders
 
FEM Dershanesi’nden Hikmet Ak ise psikoloji dersinin seçmeli bir ders olduğunu hatırlatarak "Bu durum 'psikoloji' sorularının kaydırıldığı alanda bölüm değişikliği yaşanmasına neden olabilir" dedi.
 
BU YIL UYGULANMASIN
 
Uzmanlar ortaöğretimde yaşanan müfredat değişikliklerinin her yıl gerçekleştiğini bu nedenle sınav sisteminin de değişmek zorunda olduğunu belirterek yeni sistemin önümüzdeki yıldan itibaren başlatılması gerektiğini savundu.
 
SIKINTI ÖĞRENCİYE
 
FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ise öğrencilerin çalışmakta olduğu veya çalışmayı bitirdiği konuların sınavdan çıkarılması veya ağırlıklarının değişmesinin sıkıntı yarattığını kaydetti. Yeşilyurt “Değişikliği 2-3 ay önce yapmış olsalardı sıkıntı olmayacaktı. Şu an öğrencilerimiz zaman kaybettiklerinden şikayet ediyor” diye konuştu.
 
YÖGES 2009'DA START ALACAK
 
ÖSYM’nin de yeni bir sistem üzerinde çalıştığı belirtildi. YÖGES adı verilen ve OKS’ye benzeyen yeni sistemde üniversiteye girişte artık öğrencilere bir değil, dört sınav uygulanacak. Öğrenciler, 10, 11 ve 12’nci sınıfın sonunda, “Olgunlaşma Sınavı”na girecek. 9’uncu sınıfta ise ortak dersler alındığı için herhangi bir sınava girilmeyecek. Üç yılın sonunda da ÖSS’ye benzeyen genel bir sınavın yapılması gündemde. Yeni sistem 2009 yılında uygulanacak. YÖK’ün yapacağı katsayı değişikliğiyle de yeni sınav sisteminde meslek lisesi öğrencilerinin önü açılmış olacak.


Bu haber toplam 8748 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum