1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Mesâlihu’l Ebdân ve’l-Enfüs Adlı Kitap Tanıtımı

Mesâlihu’l Ebdân ve’l-Enfüs Adlı Kitap Tanıtımı

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Canan KARAKAŞ tarafından ele alınan "Mesâlihu’l Ebdân ve’l-Enfüs Adlı Kitap Tanıtımı" çalışması İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisinde yayımlandı.

A+A-

Kuruluş ve kaynakça itibariyle din psikolojisi bilim dalı batı orjinli olmakla beraber, son yıllarda ülkemizde de yoğun çalışmalarla kendi literatürünü oluşturmada çok önemli mesafeler kat etmiştir. Bununla beraber kendi öz kaynaklarımıza da ulaşmak, bu alanda çalışma yapan akademisyenlere fikir vermesi açısından önemlidir. Din psikolojisi çalışmalarına katkı sağlayacağına inandığımız kadim eserlerden biri de Yazma Eserler Kurumu tarafından yayına sunulan “Mesâlihu’l Ebdân ve’l-Enfüs” tür.

İslam tarihinde hıfzıssıhha konusunun müstakil olarak işlendiği ilk örneklerden biri Ebû Zeyd el-Belhî’nin (ö. 322/934) Mesalihu’l-Ebdan ve’lEnfüs adlı eseridir. Eser, beden ve ruh sağlığının korunması ve hastalıklarının tedavisi  onularını içeren iki makaleden oluşmaktadır. Bu iki makale de kendi içinde bölümlere ayrılarak yiyecek ve içeceklerden spor ve müziğe, öfkenin kontrolünden, üzüntünün giderilmesine kadar pek çok farklı konuda yapılması gereken  üzenlemeler anlatılmıştır. Kitabın en önemli özelliklerinden biri, ilk defa psikolojik sağlığı tıbbın bir dalı olarak sunmasıdır. Özgün dili Arapça olan eserin yazma nüshası Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Ayasofya Koleksiyonunda olup kayıt numarası 3740’tır.

Makalenin PDF formatı için tıklayınız

Orjinal Kaynak İçin Tıklayınız


mesâlihu’l-ebdân-ve’l-enfus.jpg

 

Bu haber toplam 8641 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.