1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Meditasyon Depresyona Çare mi?

Meditasyon Depresyona Çare mi?

Bilim adamları, meditasyonun beyinde somut etkileri olduğu yolunda kanıtlar bulmaya başlamış görünüyor.

A+A-

BBC - Bugüne dek meditasyonun, modern yaşamın stres ve sorunlarıyla mücadelede pratik bir çözüm olmadığı tartışılageldi. Ama bu tekniğin savunucularının görüşlerini bilimle sağlamlaştıramadıkları dönem yakında sona erebilir.

BBC muhabiri Naomi Law'un aktardığına göre bu tekniğe başvuranlardan biri, eşini kaybettikten sonra, genç kızlık yıllarından bu yana hiç yaşamadığı bir depresyona giren Carol Cattley. Cattley, "Ölmek istedim" diyor "Başka bir çözüm bulamıyordum."

Daha sonra doktorların yardımına başvuran Carol, daha sonra ilaç ve Bilişsel Davranış Terapisi sayesinde, depresyonunu kontrol altına almayı başarmış. Ancak Carol, depresyondan tamamen çıkmasının altında meditasyon tekniklerini kullanan Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi (MBCT)' nin yattığını söylüyor. Bu terapi, İngiltere sağlık sistemi kapsamında hazlihazırda kullanılıyor.Bu terapi yönteminin öncülerinden biri Oxford Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'nden Profesör Mark Williams.

Sekiz haftalık dönemler halinde grup kurslarını yönetiyor ve izledikleri yöntemin yüzde 80 meditasyon yüzde 20 bilişsel terapi olduğunun altını çiziyor.

Yeni bir bakış

Williams, bu tekniğin sorunları çözmeye çalışmaktan çok gözlemlemeyi, düşünceleri olumlu ya da olumsuz olmalarına bakmadan kabullenmeyi öğrettiklerini belirtiyor.

Bu teknik depresyon hastalarından çok hayatlarında iki üç sefer depresyon atağı geçirmiş insanlara tavsiye ediliyor. Ancak Profesör Williams, daha çok araştırma yapılması gerektiğine inandığını vurguluyor.

"Meditasyon" çok çeşitli biçimlerde karşılaşılabildiğinden, tanımlanması zor bir kelime. Ama kabaca, zihnin belli bir obje ya da düşünceye odaklanmasına dayanan zihinsel bir uygulama demek mümkün.

Genel olarak dinsel bir etkinlik olarak görülse de zihnin odaklandığı obje ya da düşünceye bağlı olarak dinle bağlantılı olmayan yöntemleri de bulunuyor. Örneğin, devamlı tekrarlanan bir sözcük, nefes alıp verme tekniği şeklinde uygulanabiliyor.

Bu haber toplam 2298 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.