1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Madde Bağımlısı Ergenlerle Aile Terapisi Ve Bağımlılıkla Mücadele

Madde Bağımlısı Ergenlerle Aile Terapisi Ve Bağımlılıkla Mücadele

"Madde Bağımlısı Ergenlerle Aile Terapisi Ve Bağımlılıkla Mücadelede Başakşehir STK Platform Örneği" başlıklı makalenin ayrıntıları...

A+A-

Aile Terapisi Yaklaşımı

Aile terapisi, 1950’lere kadar uzanan bir geleneğe sahiptir ve o zamandan beri birkaç terapi okulu ortaya çıkmıştır(Draper, Dallos).  Bu çeşitlilik, aile terapisini karakterize etmeyi zorlaştırır. Bu nedenle bazı anlamlı ve makul tanımları yapmak zordur. Bununla birlikte Gurman’ın 1986’daki tanımı genel kabul görmüştür. Bu tanıma göre “aile terapisi, aile üyeleri arasındaki ve bir bütün olarak ailenin işleyişini ya da etkileşimlerini iyileştirmeye ve değiştirmeye açıkça odaklanan herhangi bir psikoterapötik çabadır.” (Holland&Rived, 2008)

Bu nedenle, aile terapi süreçlerinde, hasta ve aile içi ilişkilerde meydana gelen çatışmalar, iletişim kalıpları, ebeveynlerin yaklaşımları terapistlerle birlikte değerlendirilmektedir. Ergen, ebeveynlerin uygun tutum, davranışlar belirlemesinde, iç görü ve farkındalık’larının arttırılması ile ebeveynlerin tedavi sürece katılımını sağlayarak ailenin tedavi gücü harekete geçirilmektedir. Böylece tedavide ailenin rol almasında yardımcı olunarak, aile içi ilişkileri yeniden yapılandırarak ebeveynlerin çözüm kaynakları harekete geçirilip, ergenin ailesinin desteğiyle toplumsal yaşamda tüketen birey konumunda üreten bir değer olarak hayata uyumu ve adaptasyonu geliştirilmesi amaçlanmaktadır. (Kılıçarslan, 2007, s. 45)

Sistemik yaklaşıma göre, ailede ana-baba alt sisteminin lider konumunda olduğu varsayılır. Alt sistemler arasında, hiçbir fark gözetilmeksizin tüm aile bireyleri birbirine kaynaştığında ya da bunun tersi olarak, her birey kendi alt sistemini oluşturup aile tamamen parçalandığında patolojik bir aile ortaya çıkar. Aile terapisi, birbiriyle uyum içinde çalışan, bağımsız alt sitemlerin gelişebilmesini yani ailede yapısal değişikliği amaçlar. Bu değişimler de, bireyler ve alt gruplar arasında iletişimde bazı değişikliklerin yapılmasıyla sağlanır.( Bloch, S, 1989) Aile terapisi, “bireysel terapi”den ve rastlantısal olarak bireylerin bir araya getirildiği “grup terapisinden” farklı ve daha avantajlı yaklaşımdır (Ackerman,N.W, 1966).  Ülkemizde aile terapisi uygulamaları yeni gelişmekte olup, ailenin tedavi sürecine katılmasıyla özellikle madde kullanım bozukluğu olan ergenlere uygulanan tedavi programlarının verimliliği artmaktadır.

Bu haber toplam 27352 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.