1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Kötümserliğin Sebebi Nedir?

Kötümserliğin Sebebi Nedir?

Kötümser olmak bazı insanların elinde olmayan bir şey, çünkü karamsar kişilerin beyinlerindeki bir kimyasalın miktarı dünyaya bakışlarını etkiliyor.

A+A-

 Kötümser olmak bazı insanların elinde olmayan bir şey, çünkü karamsar kişilerin beyinlerindeki bir kimyasalın miktarı dünyaya bakışlarını etkiliyor.

Yeni bir araştırmaya göre, bazı insanların karamsar olmalarının nedeni, beyinlerindeki bir kimyasalın miktarının hayata bakışlarını etkiliyor olması. 


Araştırmacılar, nöropeptid Y (NPY) adlı bir molekülün seviyesinin, kişinin bardağın boş olan yarısını mı, yoksa dolu olan yarısını mı göreceğini etkiliyor.

Beyinlerinde bu molekülün seviyesi düşük olanlar, çok daha olumsuz bakışa sahip oluyor ve stresli durumların üstesinden daha zor geliyorlar. Bu kişiler depresyona da daha meyilli oluyor. 


ABD'deki Michigan Üniversitesi'nden araştırmacı ekip, beyindeki NPY miktarının genetik olarak programlanmış olduğunu düşünüyor ve bu keşfin psikiyatrik rahatsızlıkların önlenmesi ve erken teşhisinde önemli yararlar sağlamasını umuyor. 

Bilim insanları, bir takım kelimeleri ifade ettikleri sırada, bir grup gönüllünün beyin fonksiyonlarını inceledi.

 Negatif sözcüklere karşılık, düşük NPY seviyesine sahip gönüllülerin beyinlerinin ön bölümünde güçlü faaliyet tespit edildi. Yüksek NPY seviyesine sahip olanların ise çok daha az tepki verdiği kaydedildi. 


İkinci bir testte, sağlıklı gönüllüler stresli bir andaki duygusal tecrübelerini aktardı.

Çene kasına 20 dakika hafif acıya neden olan, ama kalıcı bir zarar vermeyen tuz solüsyonu enjekte edildi.

Her bir gönüllünün acı düzeyini 1'den 10'a kadar derecelendirmesi istendi. 


Duygularının olumlu ya da olumsuz oluşunu acı tecrübesinden hem önce hem de sonra oranlayan gönüllülerden düşük NPY'ye sahip olanların hem acıdan önce hem de sonra daha olumsuz olduğu gözlemlendi. Bu kişiler, acıyı öngörerken ve acı tecrübesinden hemen sonra da duygusal olarak daha fazla etkileniyor.

Bu haber toplam 8791 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.