1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Kış Hüznüne Kuş Sesleriyle Veda Edebilirsiniz!

Kış Hüznüne Kuş Sesleriyle Veda Edebilirsiniz!

Soğuyan havalar ve gün ışığının azalmasıyla tetiklenenen depresyonun tedavi yöntemleri değişse de böylesini hiç duymadınız.

A+A-

Özellikle kışın artan depresyon vakaları birçok insanın ortak derdi. Soğuyan havalar ve gün ışığının azalmasıyla tetiklenenen depresyonun tedavi yöntemleri değişse de böylesini hiç duymadınız.

Uzmanlar günde 5 dakika kuş cıvıltılarını dinlemenin, kış depresyonunu önlemede etkili olabileceğini söylüyor.

İngiltere'deki The National Trust adlı kuruluş, soğuk ve karanlık günlerden bıkanlar için baharın habercisi niteliğindeki kuş seslerini kayda alarak derledi. Doğabilimciler bunun aynı zamanda sağlık açısından yararlı olduğuna inanıyor.

Telegraph'a konuşan Ekolojist Peter Brash, kuş seslerinin insanların içini ısıtarak coşku uyandırdığını söylüyor. Brash, bunun vücut sağlığı için faydalı olduğunun altını çiziyor.

21 Aralık, yılın en uzun gecesine denk düşüyor. İngiltere'nin tarihi ve doğal güzelliklerini koruyan National Trust vakfı, kuzey yarımkürede gün ışığına hasret çok sayıda kişinin bu dönemde yaşadığı iç sıkıntısına kuş seslerinin deva olabileceğini söylüyor.

Vakıf, kış hüznünü yenmek amacıyla kuş seslerinden bir derleme yayınladı. Amaç, baharın kapıda olduğu hissini uyandırmak.

National Trust ekolojisti Peter Brash, ''Kuş seslerinin içimizde uyandırdığı sıcaklık hissi insanoğlunun doğasında var.'' diyor.

Peter Brash, sebze-meyve yemek ya da egzersiz yapmak gibi sağlıklı yaşam öğütleri arasına kuş sesi dinlemenin de eklenmesini istiyor.

Ama soğuk kış aylarında kuşların çoğu dallarda şakımaktan ziyade yiyecek birşeyler bulup sağ kalma derdinde.

Peter Brash, doğal hayatta bahar aylarında yaptıkları ses kayıtlarının kışın devreye girebileceğini ve İngiltere'nin dört bir yanında evlerde dinlenebileceğini söylüyor.

Kış ayları kuş sesinden tamamen yoksun değil elbet. Kızılgerdan gibi bazı türler kendi mıntıkalarını diğer kuşlardan korumak amacıyla kışın da ötüyor.

National Trust, ocak ve şubat aylarında günler yavaş yavaş uzamaya başladıkça, kuş sesi kayıtlarını kaldırıp kulağınızı dışarı vermenin yeteceğini söylüyor.

Öten kuşların bütün yeteneklerini konuşturduğu dönem mayıs ayına -özellikle de gündoğumu saatlerine- denk düşüyor.

National Trust vakfının kuş kayıtlarına ulaşmak için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.nationaltrust.org.uk

BBC Türkçe & Zaman

Bu haber toplam 3286 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.