1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. İşsizlik Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor

İşsizlik Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor

İşsizler, aile ve çevreleriyle yaşadıkları sorunları aktardı. Uzmanlar işsizliğin yaratacağı psikolojik ve sosyal sorunlara dikkat çekti

A+A-

Sosyolog Sevil Köksal Turan, “Türkiye’nin en önemli sorunu sınıf farklılıklarının artışı ve buna bağlı yoksulluk sorunları"dedi. İşsizler ise aileleriyle sorunlar yaşadıklarını ifade etti
İşsizlik sorunu ülkenin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerine bağlı olarak kimi nitelik farklılıkları gösterse de, hala Türkiye’nin gündeminde bir numaralı sorun olarak varlığını sürdürüyor. Krizle birlikte işsiz sayısı yükseldi. Şu an Türkiye’de her dört gençten biri işsiz.  Resmi rakamlara göre işsiz sayısı bir yıl içerisinde yaklaşık 4 milyona yükseldi.  Sendikaların rakamlarına göre ise işsiz sayısı tarımda çalışan sezonluk işçileri, geçici işçileri ve gizli işsizleri de katınca bu rakamın çok üstünde bulunuyor. Tabii işsizliğin bu kadar yoğun olması sosyal tahribatı da beraberinde getiriyor.
PSİKiYATRİS GÖRÜŞÜ
Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Şeref Özer  dünya da kriz dönemlerinde insanların psikolojik sorunlarının arttığına dikkat çekti. Özer, işsizlik nedeniyle özellikle depresyon ve anksiyete(kaygı, korku, gerilim, sıkıntı hali) bozukluklarının yaygınlığının artacağını, davranış sorunlarının ortaya çıkacağını söyledi. Özer, “İşsizlik yüzünden öfkenin dışa vurumu ile ilgili sorunlar ve her ortamda şiddet davranışlarının ortaya çıkma riski artacak” dedi. Şeref Özer şunları ayrıca şunları ifade etti: “Eşleri işsiz olan kadınlarda da depresyon geliştirme riski daha da artmaktadır. Yaşanan bu süreç aile ilişkilerini, ebeveyn çocuk ilişkisini bozarak, çocukların ruhsal gelişimleri üzerinde iz bırakma riskini içermekte, bu etki gücünü taşımaktadır.”
Şerif Özer, işsizlerin iş umudunu artık yitirmeye başladıklarına dikkat çekerek son olarak şunları belirtti: “Artık işsiz insanlar iş aramaktan vazgeçmiş, iş bulma umudunu yitirmiştir ve evden çıkmak istemeyen bir durumları vardır”

SOSYOLOG GÖRÜŞÜ
Sosyolog Sevil Köksal Turan ise işsizliğin başka bir yönüne dikkat çekti.  İşsizlik konusunda öncelikle gelir dağılımındaki adaletsizliklerin dile getirilmesi gerektiğini söyleyen Sevil Köksal Turan, “Türkiye’nin en önemli sorunu sınıf farklılıklarının artışı ve buna bağlı yoksulluk sorunları. İşsizlik bu sınıfsal farklılıklardan kaynaklanan, yoksullukla beraber düşünüldüğünde anlamını bulan bir sorun. Çünkü parası olanın çocuğu için işsizlik dert değil. Asıl eğitimsiz- düzenli geliri olmayan- sigortası olmayanların çocukları için dert. Geliri yüksek kesimlerin gençlerine icab ederse iş uyduruluyor.”

‘Kendimi işe yaramaz hissediyorum’
Dİlek Yayla (29 yaşında 6 aydır işsiz, mesleği halkbilimci ): Şimdi asıl mesele işsiz olmamdan ziyade beni yeteneklerime ya da okuduğum alanla ilgili iş sahasının olmaması. Kendimi var olan iş alanlarına göre uydurmak zorunda kalıyorum. Ona rağmen iş bulamıyorum. Maddi sorunlar yaşıyorum, gündelik en temel gereksinimlerimi karşılayamıyorum. Hiçbir şey yapmadığım için kendimi “işe yaramaz” hissediyorum.

‘İşsizsem sorumlusu ben değilim’
Erdal Şamdereli (30 yaşında 1 yıldır işsiz, mesleği matbaacı): Ailemde tek çalışabilecek olan kişi benim. Eve katkı sunmakla yükümlü olduğumu bildiğim halde sunamadığımda evde duramıyorum. Kendimle ilgili plan yapamıyorum. İşsiz olduğum için kredi kartı borçlarım var ve bu borçlarımı da ödeyemiyorum. Çevremdekiler işsiz olduğum için tepki gösteriyorlar. İşsizliğimin sorumlusu ben değilim.

‘Herkes iş bul diyor ama iş yok’
Mustafa K. (26 yaşında, 2 senedir iş arıyor, konfeksiyoncu): Para sıkıntısı çekiyorum. 3 aylık birikmiş kira borcum var. Ailevi problem yaşıyorum.
Herkes “iş bul” diyor ama iş yok, piyasa kötü. Psikolojik sorunlar yaşıyorum, uyku problemleri yaşıyorum. Arkadaşlarımın çoğu işsiz. İş bulan arkadaşlarımızda sigortasız ve sosyal hakları olmadan

400 TL ye çalışıyorlar.
‘Ailemle aram bozuluyor’
Turan Kütük (45 yaşında, 2 aydır işsiz): Parasızım. Hangi işe başvursam sigortasız çalıştırıyorlar. Sigorta istediğim zaman kapının yolunu gösteriyorlar. Çalışmadığım için faturalarımı ve kiramı ödeyemiyorum. Bunlar da aile içi huzursuzluk sebebi oluyor.

‘Destek görüyorum’
UĞur Karasu (32 yaşında, 2 aydır işsiz, mesleği reyon şefi (plasiyer): Mesleği olan tüm arkadaşlarım benim gibi işsiz.
Annem sürekli olarak iş bulamam konusunda tenkitte bulunuyor.

MELTEM MERCAN / BİRGÜN

Bu haber toplam 6365 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.