Dünyada 450 Milyon Kişinin Akıl Sağlığı Sorunu Var
10 Ekim Pazar günü Dünya Akıl Sağlığı Günü olarak kutlanacak. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 450 milyon kişinin akıl sağlığıyla ilgili sorunları var. En sık rastlanan rahatsızlıklar depresyon ve şizofreni. Akıl sağlığı uzmanları, uyuşturucu ve alkol bağımlılığını da milyonlarca kişiyi etkileyen rahatsızlıklar arasında sayıyor.
Elena Berger Akıl Sağlığı Dünya Federasyonu adlı kuruluşta çalışıyor. Merkezi Amerika’da olan bu kuruluş ilk Akıl Sağlığı Günü kutlamasını 1992 yılında yapmış.
Berger akıl sağlığı ile ilgili sorunların en çok bu hastalıklarla mücadeleye kaynak ayıramayan yoksul ülkelerde görüldüğünü söylüyor:
Bu çok büyük bir sorun. Dünya Sağlık Örgütü akıl sağlığının göz ardı edildiğini söylüyor. Gelişmekte olan ülkelerde halkın yaklaşık yüzde 85’inin akıl sağlığı tedavisine erişimi bulunmuyor. Bir çok ülkede personel sıkıntısı var. Hizmet imkanları sınırlı. Ve bir çok toplumda akıl rahatsızlığı utanç kaynağı olarak algılanıyor.
Uzmanlar akıl sağlığı sorunlarının yarısının ilk kez 15 yaş öncesi kendini gösterdiğini söylüyor. Gelişmekte olan ülkelerde genç nüfus çok fazla. Bu gelişmekte olan ülkelerde akıl sağlığına ayrılan kaynağın da çok düşük düzeyde olduğu anlamına geliyor.
Dünya Sağlık Örgütü düşük ve orta gelirli ülkelerde her 4 milyon kişiye bir çocuk psikiyatristi düştüğünü belirtiyor.
Dünya genelinde depresyon en sık rastlanan akıl sağlığı rahatsızlığı. 2002 yılında dünyada depresyonla mücadele edenlerin sayısı 154 milyondu.
Elena Berger buna rağmen başka hastalıkların daha fazla dikkat çektiğini belirtiyor:
İnsanlar konuşmaktan çekinmedikleri hastalıklara ilgi gösteriyorlar. Akıl sağlığı bozukluklarının neden olduğu rahatsızlıklara dikkat edilmiyor. Akıl sağlığı hastalıkları da insanların çalışma kapasitesini engelliyor. Aileler üzerindeki etkisi de aslında çok büyük.
Berger, Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte hükümetlerin kalkınma planlarına akıl sağlığı sorunlarıyla mücadeleyi de eklemeleri için çalışıyor.
Böylece tedavi imkanlarının da arttırılması hedefleniyor.
VOANEWS:COM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.