Depresyonda olduğumuzu kabullenemiyoruz!

Depresyonda olduğumuzu kabullenemiyoruz!
Türkiye'de her 4 kişiden birinin depresyonda olmasına karşın içinde bulundukları durumu kabullenemedikleri için veya kamuoyu baskısı nedeniyle tedavi olmadıklarına dikkat çekiyor.

Musa Özyürek / ZAMAN


Kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülen depresyon, toplum sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, Türkiye'de her 4 kişiden birinin depresyonda olmasına karşın içinde bulundukları durumu kabullenemedikleri için veya kamuoyu baskısı nedeniyle tedavi olmadıklarına dikkat çekiyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Eşel, Türk toplumunun yaklaşık dörtte birinin depresyona maruz kaldığını, ancak bu hastaların yarısından daha azının tedavi olmak için hastanelere başvurduğunu söyledi.

İnsanların alkol ve sigara gibi zararlı maddeleri fazla tüketmesinin depresyonun artmasında etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eşel, yapılan bütün uyarılara ve alınan tüm önlemlere rağmen insanların zararlı alışkanlıklardan vazgeçmediğine dikkat çekti. Bu durumun depresyonu tetiklediğini, bunun sonucunda ise insanların ruh sağlığının, dolayısı ile toplum psikolojisinin bozulduğunu aktaran Prof. Dr. Eşel, kamuoyu baskısı nedeni ile bu insanların büyük bir çoğunluğunun 'deli' olarak nitelendirilmemek için tedavi olmaktan çekindiğini vurguladı. Çevreye karşı duyarsızlık, iştahsızlık, uyku bozukluğu, hayattan zevk alamama, aşırı enerji kaybı, hareket kaybı ve aşırı duygu yoğunluğu gibi belirtileri bulunan depresyonun, tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu anlatan Eşel, bu duruma maruz kalanların mutlaka bir psikiyatriste başvurması gerektiğini söyledi.

Kendinizi mutsuz mu hissediyorsunuz?

Depresyon duygusal, zihinsel, davranış ve bedensel bazı belirtilerle kendini gösterir. En dikkat çekici belirtisi çökkün ruh hali ile ilgi ve zevk almada belirgin azalmadır. Depresyondaki kişi duygusal açıdan mutsuz, karamsardır.

Eskiden en severek yaptığı işler bile artık zevk vermez olur. Kişi kendini hüzünlü ve yalnız hisseder. Kendisine ve çevresine ilgisi azalır. Yoğun suçluluk duyguları hissedebilir. Genellikle iç sıkıntısı, daralma, huzursuzluk ile birliktedir. Depresyonun davranışlarda etkisi ise enerji azalmasıyla kendini gösterir. Depresyon ne şekilde ortaya çıkarsa çıksın, kişinin depresyondan kurtulamamasının sebebi, tedavi olmamasıdır.

Bu haber toplam 2820 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.